Ministerstva: „Potřebujeme skvělé soukromé právníky!“

Až bude po volbách a začne vyšetřování korupce, nákupy nefunkčních systémů a služeb i „odklánění“ financí různými ministry a ministerskými pracovníky, budou se jim - už dnes a ze státního rozpočtu dobře zaplacení - skvělí právníci hodit. 

Mít na ministerstvu tým právníků je logické. Měli by dobře poradit, aby se ministři a jejich podřízení vyvarovali „chyb“. Jenže, když se nad tím zamyslíte, dojdete k závěru, že právníci na těchto místech nejsou žádná elita.  Spíš jelita. Nebo to jsou jen figurky, co si v klidu šušňají nějaké drobnosti a roste jim počet služebních let v prestižním postu. Jinak by k těm provaleným kauzám, co hýbou veřejností, nemohlo dojít.  K tomu by malým zamyšlením došlo i malé dítě. Takže proč tam jsou? 

Zato miliony do soukromých právních kanceláří, na dlouhodobé smlouvy, přesahující daleko i období, ve kterém budou volby, jsou velmi opodstatněné. Za státní peníze si dnes koupí „státní úředník“ právní služby na pár kritických let, kdy by po něm vítězná strana voleb mohla jít a chtít ho dotáhnout od soudu do kriminálu, kam za svou práci pro stát patří už dnes. Prostě je to taková pojistka, že „se mi za to všechno, co provedu, nic nestane“.

Největší lumpové, mafiáni a zločinci si najímají – když na to mají prostředky – ty nejlepší a nejrenomovanější právníky. A takový právník nikdy nemůže prohrát. O tom už všichni víme. Dokonce – když je právník – opravdu dobrý, dokáže celý proces obrátit tak naruby, že viník je najednou nejen čistý jako křišťál, ale dokonce si prohodí roli s tím, kdo byl původně obětí jeho činů. V několika případech pak původní obviněný je nakonec i odškodněný – státem – třeba za újmu na cti, hlavně finančně.

A tak se nedivte, že těmhle všem gaunerům se dopředu koupená právní služba, za na první pohled nesmyslné peníze, mnohonásobně vyplatí. Navíc – „dělají to tak všichni, tak proč ne já“.

Kdyby si podobnou službu dopředu zaplatil doktor Rath, jistě by nyní neseděl. Jenže – když na právníkovi skrblíte - brečíte, že sedíte.

Otázka je jen to, jakou cenu pro Vás má na Vašem postu dobře zaplacený právník. Padesát nebo sto milionů?            

P.S. To záleží na tom, o kolik jste si díky své pilné práci polepšili na svém kontě a na majetku. 

Autor: Aleš Baloun | středa 29.5.2013 7:00 | karma článku: 19,51 | přečteno: 462x