Lze ještě něčemu či někomu věřit?

Je vůbec ještě co a komu věřit? Říkávalo se jako příklad, že Lenin nebyl Lenin ale Uljanov, říjnová revoluce byla v listopadu… Tak čemu věřit? A co dnes? Komu nebo čemu lze věřit dnes?

Rusku nebylo a není co věřit. To je stará vesta. To ale platí i o Americe a silně začíná platit i o Evropě. Výjimkou je Česko. Tady to platit nezačíná. Tady to platí stále a nepřetržitě. Jen těch oblastí a lidí, v nichž to platí, nějak přibylo. Jeden hází vinu na druhého a ze sebe dělá nevinného, nebo bezmocnou loutku v rukou silnějších.

Už nelze věřit ani předpovědi počasí. Natož předpovědím „prognostických kapacit“. Nemůžete věřit ani doktorovi, co Vám předepíše zaručeně ty nejlepší léky. Nemůžete věřit ani výrobcům potravin, které jste donedávna měli za „ty zaručeně nejlepší“. V kečupu najednou není ani kousek rajčete, salám si o čistém mase může nechat zdát a Vás osobní bankéř by stejnou radu, jakou dá Vám, sobě nedal.

Podvod stíhá podvod a nedůvěra se rozlézá tak rychle, jako benzinové pumpy zdražují pohonné hmoty, když ještě o zvýšení ceny sní banda šejků z OPEC. Věřit informacím se nedá, nedá se věřit ani vlastním očím. O to Vás přesvědčí nejen triky filmových expertů z Hollywoodu a kouzla známých mágů.

O iluze přijdete ještě dřív, než je máte. To platí o penězích, zdraví, stěstí… Když si nedáte trochu víc pozor, někdo Vás o poslední tři jmenované připraví nadsvětelnou rychlostí.

A když už jsme u rychlosti světla, Einstein už se asi vrtí v hrobě, protože jeho teorie relativity bere s posledními pokusy CERNu  za své. Věřte nebo ne, asi jsou ještě rychlejší částice, než světelný paprsek.

Věřili jste, že se po volbách něco zlepší? Že nejsou všichni politici tak špatní? Že se recidivista polepší a nakonec bude slušný člověk? Pak Jste naivní a ideálním cíl pro okradení o cokoliv, co ještě máte. Věřit můžete snad ještě v nějakého boha. Ale věřit „božím služebníkům“?

Že jsou věci, kterým lze věřit? Ukažte je. Dokážete, že to tak je? Ano, možná ještě něco málo zbylo. Věřit můžete sobě a těm co máte rádi. Bohužel, to nejsmutnější je, když věříte  něčemu, co není.

P.S. Přesto je to - že něco nebo něčemu věříte - TO,  co Vás pořád pohání vpřed a nutí znovu a znovu se spálit. Protože je to základní lidská potřeba – něčemu věřit.

 

 

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 24.11.2011 7:30 | karma článku: 17,17 | přečteno: 988x