Kuchařské panoptikum na český způsob v podání TV Prima.
S přibývajícími díly oblíbeného i proklínaného pořadu o vaření, kde se střídá každý týden nová parta „excelentních kuchařů a kuchařek“ v roli hostitelské i návštěvnické získávám pocit, že opravdu je něco v nepořádku.
Když pominu fakt, že se pořad zvrhnul v souboj v taktiky s pomluvami, pokrytectvím a sebechválou, která nějak nemá opodstatnění, pak i samotný výběr a příprava pokrmů je často zoufalá.
Tvrdit, že skvěle vařím a pak předvést, jak neznám nic jiného, než to, co vařím nebo co najdu na internetu, se nedá nazvat uměním vařit. Když se k tomu přidá experimentování s něčím neznámým, vyjadřováním se k jídlům, které v životě nepotkaly chuťové buňky hodnotící osoby či obvyklá fráze „to uznám, ale nevařím to“ a „znám to ale nevím, z čeho se to dělá“, připadám si jako bych sledoval přenosy z jednání vlády nebo poslanecké sněmovny.
Kdysi měla hra smysl v tom, že každý vařil to, co běžně vaří. Dnes bez internetu ani ránu a výsledky jsou ještě o to žalostnější. Říct: „ tohle mám rád/ráda“ a vařit to poprvé nebo vyjmenovat seznam toho, co nejím-nemusím, ať už pro to, že jím zdravě nebo něco zkrátka nejím, není o nějakém kuchařském klání. Je to jen o exhibici a touze urvat si výhru díky taktice, pomluvám a pohanění výkonu za zády někoho druhého.
Také se bavím vařením a rád ochutnávám nová jídla. Ať už z české kuchyně nebo kdekoliv na světě. Je jen jedno jídlo, které bych asi nejedl, ale to se v české kuchyni snad téměř už neobjevuje, tedy s výjimkou školních jídelen. Správný kuchař musí minimálně řádně ochutnat. Odmítnout s tím, že tohle tedy nejím a hlásit se do soutěže o vaření je stejné, jako se hlásit na matematicko-fyzikální fakultu s tím, že rovnice nesnáším a zásadně neberu v potaz některé fyzikální veličiny. Když už se do pořadu o vaření hlásit, tak s tím, co znám jako své boty a rozhodně se ničemu nevyhýbat.
Žádný učený z nebe nespadl, ale v tomhle pořadu je na začátku každý víc než Polreich a kdy dojde na činy, jsou výsledky někde jinde. Situace je jen o to vypjatější, když se sejdou jen samé ženy, které – bůhví proč - považují umění dobře vařit za sobě vlastní. Když se jako správný chlap rozhlédnu, ženy vaří hlavně ve školních jídelnách, kde se jede podle receptu. Všude jinde vaří muž. A proč to tak je?
Vysvětlení je jednoduché. Muž při všem experimentuje a zkouší. To ženy v naprosté většině děsí. Musí mít jasně daný recept a ani ten ne vždy dopadne podle očekávání. Jedinou uznávanou kuchařkou byla a je Magdalena Dobromila Rettigová. Znáte nějakou michelinskou šéfkuchařku?
Netvrdím, že každý muž je schopný být kuchař, ale má pro to se jím stát víc předpokladů než žena. Jen k tomu někdy potřebuje správný impuls. Ženy si bohužel myslí, že: „když jsem žena, musím být kuchařka“. S knihami receptů se ale kuchařkou nestane. Bude jen někým, kdo vaří, peče a smaží podle návodu. Chlap na svém kuchařském začátku také vyjde z receptů. Ty ale postupně upravuje a vylepšuje experimentováním. Někdy to vyjde, jindy ne. Ale má to svůj vývoj. Dělat šťouchané brambory podle babičky dalších 45 let po babičce se vařením nazvat dá. Přesto o kuchařském umění to nikdy nebude.
P.S. A komentovat, jak kdo bydlí a jak má uklizeno? To je další ryze ženská úchylka. Podle toho se šťastný domov rozhodně poznat nedá.
Aleš Baloun
Ptáte se: „Proč nová Covid omezení“? Odpověď je snadná.

Když přišel AIDS, začali se ho lidé bát. Byl to virus, co bral zdraví a životy. Pak s prvními léky a používáním ochrany se podařilo jeho rozmach přibrzdit...Stačí dodržovat opatření..
Aleš Baloun
NÁM tady NIKDO nebude NIC zakazovat!

Stávající opatření proti šíření Covid-19 jej nezastaví a asi ani moc nepřibrzdí. Lidé totiž pravidla nedodržují schválně.
Aleš Baloun
Ať žije Zdenda, bojovník za české nálevny!

Post ombudsmana spolku SLZA má nového, nečekaného kandidáta. A zcela jiných kvalit a navíc těžkého kalibru.
Aleš Baloun
Tak jak? Zkoušíte dýchat penisem jako Houdová?

Asi opravdu mnozí zkouší dýchat penisem, jak guru Houdová doporučuje. Je taková věc opravdu možná? Vyzkoušela i její propagátorka a další? Nejspíš ano...
Aleš Baloun
Česká pošta: Vaši zásilku jsme doručili. Někomu jinému s jiným jménem a na jinou adresu...

...ale doručili jsme ji včas a v pořádku. Děkujeme Vám, že využíváte našich skvělých služeb! Vaše Česká pošta...
Další články autora |
„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky
Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout. Sánchez vyhlásil stav nouze
Celé pevninské Španělsko a Portugalsko v pondělí po poledni postihl rozsáhlý výpadek proudu....
Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout
Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...
Americká letadlová loď uhýbala palbě, při manévru utopila stíhačku za miliardu
Posádka americké letadlové lodi USS Harry S. Truman, která operuje nedaleko pobřeží Jemenu, si...
Ještě že se toho nedožil. Itálie řeší papežův zpackaný náhrobek
Zatímco zraky katolíků po celém světě se už upínají ke konkláve, italští typografové řeší ještě...
Velká akce policistů a celníků. Našli první laboratoř k výrobě nové nebezpečné drogy
Přímý přenos Celní správa a Národní protidrogová centrála ukončily akci s krycím názvem Pallets. Při ní...
D2 ve směru na Bratislavu stojí, bourala dodávka a náklaďák
Nehoda dodávky a nákladního vozu zastavila D2 na osmém kilometru u Rajhradic ve směru na...
České dráhy hlásí zisk 1,3 miliardy Kč. Daří se hlavně osobní dopravě
Státem vlastněná skupina České dráhy vydělala před zdaněním za loňský rok 1,26 miliardy korun,...

Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 1047
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1811x