Kubicemu se Romové smějí do ksichtu.

Ani posily ve Šluknovském výběžku nezabránily přepadání a okrádání. Romové klidné dál přepadávají a okrádají. Večer nebo za dne… Kdykoliv. Tak co bude dál, pane Kubice?

Denně přicházejí zprávy o nových přepadeních, okrádání, výtržnostech z míst, kde je koncentrace policejních příslušníků největší. Nemají šanci všechno uhlídat. I kdyby byli odpočatí. I kdyby jich tam bylo dvakrát víc, než nyní.

Jejich přítomnost vyvolává dva efekty. Jednak si dodávají víc odvahy a svoje činy považují za „hrdinnější“, když je přímo při zostřeném dohledu páchají a ukazují tím ostatním, že se nemají zjevně čeho bát.  A pak je to nejspíš z důvodu narušení jejich teritoria, kde pro ně najednou není tak bezpečno.

Když cikán v devatenáctém století kradl na podzim, bylo to proto, aby se dostal na zimu do vězení, kde o něj bude postaráno. Bude mít jídlo, střechu nad hlavou…

Dělají to jejich potomci dnes také ze stejného důvodu? Možná ano. Být v klidu v base, kde je TV, posilovna, teplo, jídlo, černým kšeftům se tam daří, získávají se nové kontakty a zdokonalují se chmatácké techniky…? Co v hnusné zimě venku?

Když ale kradou gangy dětí, přímo před zrakem policie, protože jsou si vědomy toho zásadního, že na ně nikdo nemůže, když jsou pod hranicí trestní zodpovědnosti – co s tím? Jejich rodiny dobře vědí, co děti dělají na ulicích a v obchodech. A že by se bály jejich matky, že jim děti odeberou? Prostě nebude pak mít šest dětí ale jen pět nebo čtyři. I ty dorostou a zastoupí ty, co stát dal do ústavů. Tam se jen stanou vzorem pro další mladé kriminálníky. Vězení nebo ústav jsou brány jako vzdělání. Kdo tam nebyl, není „správný“ Róm.  Sociální ústav je střední škola s maturitou, vězení je vysoká škola.

Pro tohle není legální řešení. A ta dnešní jsou k smíchu. Jednou to někde „bouchne“ a bude to hodně krvavý konflikt. Po něm ale zase budou ti špatní ti, kteří dnes v pozici okrádaných a označovaných za rasisty. A to je na tom to nejhorší.

P.S. A už se nebudou smát jen Kubicemu. Budou se smát celému světu.

 

Autor: Aleš Baloun | pondělí 12.9.2011 7:30 | karma článku: 39,72 | přečteno: 2868x