Koupili byty na pronájem jako investici. Nyní musí platit ze svého a chtějí kompenzaci?

Podnikání v realitách s cílem pronajmout nakoupená bydlení a z výnosu pak splácet úvěr a ještě pohodlně žít? Nic neobvyklého. I to je podnikání. Jen často s malým háčkem. Byznys to je na černo…

Do čeho investovat, aby se investice zhodnotily a přinesly i slušný pravidelný zisk? Zlato ani cenné papíry to nejsou, natož diamant nebo umění. Ale nemovitosti, které lze pronajímat, nejlépe krátkodobě - to je to pravé. Dá se to udělat oficiálně ale i neoficiálně.

Ovšem nesmí se stát to, co se stalo. Tedy že není o pronájmy zájem. Najednou je ze slušně vynášejícího byznysu pořádný malér. Příjmy jsou na nule. A nejen že není z čeho splácet úvěr, ale je nutné platit za zálohové služby a různé fondy oprav. Z pohodlného zisku je najednou narůstající dluh.

Pokud tohle podnikání bylo legální, pak je možné zažádat o úlevy odložením splátek úvěrů, hypoték a také nájmů. Lepší něco, nežli nic. Je tu ale jedno velké „ALE“. Ale když nemáte tenhle byznys oficiálně, a neplatíte z něj žádné daně, nemůžete s nějakou podporou podnikání počítat.       

Mnoho lidí podniká tenhle byznys právě proto, že byl obrovský zájem o krátkodobé i dlouhodobé možnosti ubytování. A tak se dalo pohodlně a i velmi slušně žít. Spousta lidí tuhle aktivitu s bydlením měla jako zdroj splácení hypoték na domy nebo luxusnější bydlení, než v paneláku. Pronajímají se rodinné domy i další nemovitosti. Hezky prachy na ruku,… “Bez papíru“ jde všechno přece levněji. To je naše národní specialita. Proč budu ze svého podnikání ještě někomu platit daň?

A ejhle, teď by se pomoc od státu hodila…! No ale kde není oficiální byznys, není ani oficiální podpora. Takže odpuštění splátek či jiná pomoc nepřijde. A kdo za to může? Že by premiér?

Roky tu mnoho lidí stát ignorovalo a dělali vše pro to, aby nemuseli na daních odvést nic nebo jen minimum. Dnes tihle podnikatelé pláčou. Našetřeno prý nemají, protože nebylo z čeho. Oficiálně. A neoficiálně? O tom se mluvit nebude. Stejně, jako o nějaké pomoci…     

Zazvonil zvonec a pohádky...

...no a bude nějaký „happyend“?

Dnes jsou turisté i zahraniční pracovníci pryč a naděje na jejich návrat je v nedohlednu. A s nimi i příjmy mnoha podnikavců s bydlením. Zájem o nové byty bude nejspíš klesat tak, jak se na trh budou dostávat byty, které jsou nyní prázdné nebo brzy prázdné budou. Protože návrat k situaci před pandemií nejspíš nebude reálný. A co bude dál?

Volné byty nakonec přijdou k prodeji, až jejich majitelé nebudou mít na jejich provoz peníze. Skoupí je ve velkých počtech pravděpodobně velké společnosti nebo bohatí jednotlivci za účelem pronájmu… Tedy jako investici… Bytů bude najednou patrně dostatek.

A kruh se znovu uzavře…

Autor: Aleš Baloun | pondělí 13.4.2020 12:01 | karma článku: 32,45 | přečteno: 1507x