Když se kácí les,lítají třísky. Když daň z hazardu,tak i z tomboly!

Dali jste do tomboly na mysliveckém plese zajíce, bažanta nebo kančí hlavu, sklenici okurek nebo lahev domácí ořechovice? Fajn! Ale nezapomeňte na pana Kalouska. On chce taky. Ale prachy. 20% z výtěžku a 5 tisíc k tomu. To není výpalné, to je DAŇ z hazardu.

Tombola je nyní oficiálně hazard a hazard je zdaněn. Tak tombola nyní také. Že je to chyba? Že to platí jen letos? Že to bude napraveno? Důvěřivý uvěří… Jen aby nebyl zklamán.

Poslanci dřou jako koně, padají únavou a tak se není čemu divit. Udřený kůň občas dělá chyby. Být to kůň rančera na divokém západě, byly první dvě chyby s varováním. Po třetí chybě býval kůň jeho jezdcem bezeslova zastřelen. Co taky jiného s takovým koněm?

Naši politici také klopýtají. Často, ale zato beztrestně. V případě novely zákona o hazardu to ale není trestné klopýtnutí. Stát na tom totiž škodný nebude. Naopak. Získá nějakou kačku na rozkradení navíc.

Když ve starém Římě bylo potřeba uklidnit rozlícený lid, dostali chléb a hry. U nás je to jinak. Když se lid zlobí na své zvolené vládce, stačí je rozzlobit ještě víc a slíbit, že od příštího roku to bude zase lepší. Uvalit větší daň s tím, že sice to je chyba, ale pracuje se na tom, aby se chyba odstranila.

Bohužel, letos to nebude. A tak když myslivci dali se svého zajíce, lahev domácích okurek a další ceny do hazardu, tedy tomboly, ve snaze zaplatit z výtěžku provoz vlastní organizace, je potřeba tento zisk zdanit. Kdo stanoví cenu zajíce nebo domácích okurek – to zatím asi není dořešeno. Proto těch 20% z vybraných peněz a 5.000 k tomu paušálem.

Když politici na základě „tomboly“ (losování výherce o ceny=příjemce zakázky za státní peníze) rozdělují „výhry“ do spřátelených firem, asi o hazardní hru, tedy i tombolu, nejde. A to ani přesto, že pak vyhrávající firmy sponzorují z části získaných prostředků politické strany nebo jednotlivce, díky kterým výhru dostali. Je to vlastně jakási cena za šťastný los. Tohle je ale hra, nazvaná „Malá domů“ a ta do loterijního zákona a ani do zákona o hazardu začleněna nebyla. Takže…

P.S. A pak že nutně musí létat třísky, když se kácí strom. Vždyť jsou stromy, co třísky nedělají.

Autor: Aleš Baloun | pátek 3.2.2012 7:00 | karma článku: 24,46 | přečteno: 1150x