Když prezident nemá zodpovědnost za nikoho,kdo jí má za prezidenta?

Poslední prezident byl zvolen nikoliv občany ale občany zvolenými politiky. Tím pádem zodpovědnost za prezidenta mají i současní politici – poslanecká sněmovna i senát.

Jestliže prezident postupuje svými činy a názory proti občanům ČR, pak je nutné, jej prostřednictvím volených zástupců nechat stíhat. Když se k tomu neodhodlá poslanecká sněmovna a naopak tvrdí, že prezident nic nespáchal, přesto že to není pravda – byť jen z morálního hlediska – pak nese každý poslanec a senátor, který toto tvrdí, spolu s prezidentem zodpovědnost za jeho skutky i názory.

Precedens je prostý. Kdo ví o trestném skutku a neohlásí jej policii, stává se spolupachatelem. Pokud premiér podepsal amnestii, pak to znamená, že s ní souhlasí a tím s ní souhlasí celá vláda. Vládu tvoří koalice a tím koalice nese trestní spoluzodpovědnost za činy prezidenta. Tedy – alespoň v demokratické společnosti by to mělo platit. Nyní nejde o snahu o kolektivní trest, jde o jednoznačný trest za to, že prezident se rozhodl jít proti slušným občanům země. A souhlas k tomu dostal od premiéra.

Pokud proti zájmům země jde prezident spolu s premiérem, tedy vládou, pak zodpovědnost spadá na obyčejného občana – voliče. Ten byl potrestán už dost. Kdo ale může potrestat ty, kteří díky zákonům - které si upravili k obrazu svému a to včetně výkladu ústavy – poškodili občany ČR? Odpověď je prostá – NIKDO.

Není to jen díky imunitě a korupci. Je to zejména proto, že s takovou situací se prostě nepočítalo. Jestli nechtěně nebo záměrně – o tom se dá jen spekulovat. Osobně si myslím, že ve všem byl a je od prvních dní naší polistopadové revoluce jednoznačný záměr. A sám V. Klasu to často i naznačil. Tak se mu podařilo jeho dílo završit nejneslavnější amnestií, za kterou je nyní obžalovaný. Co může ztratit? Nic. Zodpovědnost vlastně oficiálně nemá a za vlastizradu ho nikdo zatím nežaloval.

P.S. Kde není zodpovědnost, není viník, kde není viník nelze odsoudit a potrestat. Jediný trest je ten morální a ten si V. Klaus nepřipouští a nikdy nepřipustí. I když se k němu otočí celý svět zády...

Autor: Aleš Baloun | středa 6.3.2013 19:30 | karma článku: 13,98 | přečteno: 340x