K čemu všemu není havárie japonské jaderné elektrárny dobrá…

Elektřiny v ČR vyrobíme tolik, že jí prodáváme. Přesto si máme připlatit? Česká energetika je držená státem. Vyrobíme víc, než potřebujeme. Přesto se německý nedostatek po vypnutí několika jaderných elektráren projeví zvýšením cen u nás doma? To je normální?

Když má někdo něčeho nedostatek, „rád“ si připlatí, aby „nestrádal“. My nedostatek nemáme. Tudíž bychom neměli strádat. Máme nadbytek, který můžeme prodat. Nyní ještě výhodněji. A vydělat… Obzvlášť, když naše „jádro“ je relativně „mladé“ a německé naopak už dosahuje na důchodový věk.

A když je poptávka, proč neprodat i svoji 10 let mrtvou babičku, když jí někdo chce koupit? Byznys je přece byznys… Když zdraží jeden, zdraží i druhý. Proč si tedy energii taky nezdražit?

Ze solidarity? Těžko. Z nenažranosti ČEZu – tedy státu? SAMOZŘEJMĚ. A že se tím zdraží všechno, co ke své výrobě potřebuje elektřinu? To je ještě lépe. Srdce ministra financí i managnentu ČEZu musí plesat radostí. Vyšší cena rovná se vyšší zisk.  Vyšší zisk rovná se vyšší daň (a vyšší prémie). Vyšší daň rovná se víc do kasy státu. Víc peněz ve státní pokladně rovná se víc peněz k rozkradení. Víc peněz k rozkradení rovná se větší zbohatnutí jednotlivců. Větší zbohatnutí jednotlivců rovná se větší moc. Větší moc rovná se…

Bohatí zbohatnou víc, ti chudší víc zchudnou. Prosté a jednoduché. Tak proč situace nevyužít? Kdo z nás by to taky neudělal, že ?

    P.S. Jak říkal loupežník Lotrando: „Čím víc mám, tím víc…kradu…“

    Autor: Aleš Baloun | pátek 25.3.2011 7:00 | karma článku: 26,39 | přečteno: 1769x