Jsme opravdu hodně jiní, než okolní svět?

Kolem nás se bouří nezaměstnaní, přistěhovalecká etnika, lidé bez budoucnosti. U nás se naopak bouří ti, co budoucnost nějakou mají. Proti těm, kteří jim ji jen stěžují nebo ohrožují.

Davy těch, co nemají co ztratit oproti davům těch, co něco ztrácejí. To je Evropa. U nás se situace vyvíjí jinak. U nás ti, co nemají budoucnost, se spokojí s tím, že prudí, kradou, ubližují… ale protože berou nejrůznější dávky, které jim umožňují „slušný“ život, nijak se proti situaci nebouří. Oni jsou prostě takoví.

Jediné, co mají společné - s těmi, co se v okolním světě rozhodli si vzít víc, než dostávají - je neúcta v jakoukoliv hodnotu, pokud ji nemají ve své kapse. Žádná autorita, žádní vůdci, jen smečka, kde si každý dělá, co se mu zlíbí. No a občas se k němu někdo přidá. „Z cizího krev neteče“.

Jedni po práci a jisté budoucnosti touží. Druzí touží nikdy nepracovat a mít budoucnost stále stejnou. Obojí je problém. Přesto diametrálně odlišný. Proč to tak je? V čem jsme tak odlišní?

Je to prosté. U nás se zatím na životní úroveň tě, co nikdy pracovat nehodlají, nesáhlo. Jejich možnosti jsou stále otevřené. Všichni jim k tomu pomáhají. Všichni jim tolerují jejich životní styl a filosofii. Je pohodlnější je živit, než cokoliv jiného. Je lepší o tom jen žvanit a ukazovat, jak to dělá Brusel. Přece tu nikdo nechce, aby se začali chovat jako demonstranti v Anglii či Francii.

Ale oni zatím opravdu jsou jiní. I my - jako národ - jsme jiní. My se budeme bít a demonstrovat za to, aby se konečně začalo zneužívání systému, rasové utlačování a poskytování privilegií měnit ve prospěch těch, co chtějí žít slušně.

A pokud ne, pak se tu stane to, co v Londýně a jinde. Jen s tím rozdílem. Že do ulic měst opět vyjdou slušní občané. Ale už budou hořet auta, kterými se jezdí pro sociální dávky. Budou vymlácené domy, které jsou dotovány z obecních rozpočtů a za které zpět nešla ani koruna. Budou napadání a terorizování ti, kteří dnes jsou pod ochranou státu, ochránců lidských práv a majících zastání v Bruselu. Ano, půjde o Romy. Ne ale o všechny.

P.S. Zatím. Pokud se nic nezmění, pak o všechny půjde.

Autor: Aleš Baloun | pondělí 5.9.2011 7:30 | karma článku: 19,99 | přečteno: 1143x