Jsem pro kvóty, ale zcela jiné, než ty dnešní!

Všichni vědí, kolik jakých profesí chybí a kde je nadbytek. Podle toho se kdysi otevíraly či zavíraly školy, zřizovaly studijní obory a plnila učňovská místa. Zdatní studovali vysoké školy a ti slabší měli možnost vyniknout na uči

Dnes je to jinak. Je jedno, jestli v daném oboru či profesi je dostatek nebo nedostatek pracovních míst. Určující je svobodné rozhodnutí a snadnost studia i jakási pseudoprestiž. A tak školy chrlí nesmyslné počty v oboru nezaměstnatelných a na druhé straně školy a obory zanikají pro nezájem.

Za všemi odsuzovaného minulého režimu měl stát daleko více jasno v tom, kolik jakých profesí je zapotřebí pro chod všech oborů. A podle toho se plnily střední a vysoké školy i učiliště. Dnes je to anarchie, vydávaná za demokracii. ¨

Dnes jsou „kvóty“ na počty vysokoškolsky vzdělaných mladých lidí, které není možné zaměstnat v jejich profesích, protože není taková potřeba, ale zato se dotyčný obor snadno studuje. Namísto toho, aby z mladého člověka byl pro společnost užitečný a spokojený truhlář, seřizovač, obraběč kovu, číšník, kuchař, zedník, kominík, zdravotní setra a mnoho dalších chybějících profesí, máme tu tisíce ekonomů, právníků, humanisticky vzdělaných a podobných profesí, které nikdy nenajdou uplatnění a jejichž vzdělávání stát tak jako tak zaplatil. 

Firmy dnes obtížně shánějí pracovníky právě tyto opomíjené a podceňované profese a tak se v mnoha případech na místa nakonec dostanou vysokoškoláci, kteří daný obor nikdy nestudovali.

Ne že by se taková věc nikdy za minulého režimu nestala, ale rozhodně ne v takovém počtu, jako se to děje dnes. Kdysi „frčely“ profese automechanik a doktor. Automechanik musel umět opravit všechno, co se s autem mohlo stát. Uměl svářet, nějakou klempířinu udělat, lakýrnické práce zvládal a uměl při tom logicky myslet, jak ho na učebním oboru naučili. Byli nešikovní automechanici i nešikovní doktoři, ale bylo jich pár a svou profesi vesměs opustili. A dnes?  Nešikovných a lemplů jsme se zbavili tím, že jsme je nechali vystudovat VŠ.  Jsou z nich Mgr., Ing. a Judr., případně ještě MBA a podobně titulovaní, ovšem v praxi stejně nepoužitelní, jako kdyby byli kdysi automechanici nebo doktoři.  A státu, respektive společnosti je to jedno. Naopak chlubí se tím, jaké procento VŠ vznikne. Hloupí evropští úřednicí, rekrutovaní často právě z těchto neuplatitelných řad „vzdělanců“ ještě přilévají olej do ohně a kritizují za stále nízké počty VŠ vzdělaných.

Naštěstí k nám proudí prácechtiví Ukrajinci, Slováci, Poláci a zaplňují místa, která by jinak mohli zaplnit naši občané. Pokud by ovšem nebyli tak vzdělaní. 

A řešení? Opět zavést kvóty a mít přehled o skutečných potřebách profesí. Jenže to by znamenalo popření demokracie. Tedy svobodné volby toho jestli naši VŠ budou na podpoře nebo budou dělat práci uklízeče na veřejných toaletách, protože na víc jejich praktické schopnosti stačit nebudou.

P.S. Ovšem i uklízet WC budou ve vyšší platové třídě a to přece za to stojí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 20.8.2015 19:30 | karma článku: 31,20 | přečteno: 1060x