Ještě trapnější, než jsme čekali…

Umění odejít středem za provolávání slávy v době, kdy je politik na vrcholu své kariery, aby se vyhnul trapným situacím při upadání hvězdy jeho osobnosti, nějak pan skoro-exprezident vynechal ze svého programu. A to byla zásadní chyba.

Že se nám na hradě za poslední roky usídlila závist s nepovedeným kultem osobnosti, sebestřednost a zhrzené ego, to už ví celý svět. Ale že to zajde tak daleko, to asi nečekal nikdo. Tedy- mimo hlavního protagonisty. Zastíněn slávou svého předchůdce se nedokázal zviditelnit nijak jinak než negativně.   

Všechny pokusy, jak se dobře zapsat do dějin nevyšly. Když nefungovala kritika světa, začal kritizovat osobnosti. Kdyby zůstal u těch, co jsou na živu, dalo by se to ještě „skousnout“.  Ovšem „kopat do mrtvých“ to už chce opravdu kus ignorantství a neúcty. Možná, že pan Klaus ani neví, co se o něm kde říká, protože to neslyší nebo dělá, že to neslyší, ale čas mu to – jak doufám – nemilosrdně připomene a uvede do reality.

Až třeba ve wikipedii bude uveden jako otec tunelářů, korupčníků, král zlodějů a zločinců, kterým dopomohl nakrást si a odpustil jim spravedlivé tresty, možná někam zaleze a tam zůstane. Dovětky o krádežích per, milostných aférách a sympatiích s podsvětím budou jeho věrný obraz hezky dokreslovat. 

Při představě, jak vyjde na veřejnost coby exprezident a bude dál šířit svoje myšlenky, mohlo by se stát, že na něj odněkud spadne nějaký jeho „kostlivec“ a bud prvním prezidentem ČR, který po svém volebním období přesídlil na pár let do Ruzyňské věznice za zločiny proti národu a státu.

Svými nahlas vyřčenými myšlenkami si i nadále bude vytvářet nepřátele a odpor k jeho osobně bude stoupat.  O tom jsem přesvědčený. Jeho osobnost už je natolik mimo realitu, že šíření pomluv, kritiky a poučování bude dál eskalovat. U řady lidí bude za stejného zrádce národa, jako byli váleční zločinci. 

Přesto on sám sebe bude dál vidět jako zneuznaného vizionáře, tvůrce dobra a kritika moderního, špatného světa, který ON mohl udělat lepším.

P.S.  Ale nálepku nejhoršího prezidenta celé historie od dob Karla IV.  ze sebe v očích veřejnosti nesmyje. I kdyby byl ještě trapnější, než je.

 

 

 

Autor: Aleš Baloun | úterý 19.2.2013 7:00 | karma článku: 30,11 | přečteno: 1970x