Jak zvítězila koryta nad lží a nenávistí, láskou i jakousi pravdou.

A je po puči. Nikdo nevyhrál a nikdo neprohrál. Sobotka to ustál a ustáli to i jeho protivníci. Zase jsou všichni kámoši, co budou svá koryta mít. A Zeman? Skvěle se baví… SPOZ vládne v demisi a v klidu dál.

Tedy asi to s bavením poněkud přehnal a teď si chvilku bude muset zábavu odpustit. Vozík a berle zábavě moc nepřejí. Možná je to zase další kamufláž, která vysvětlí různá vrávorání a výrazy ve tváři.

Co je ale důležitější – opět se mu něco povedlo. Když ve volbách SPOZ zažila debakl, může ho zažít po volbách i ČSSD. Vítězové voleb, tedy ti, co se do svých poslaneckých lavic dostanou, budou mít ještě nějakou dobu frustrující pocit, protože hradní SPOZ – vláda bude vládnout za ně. Tak, jako vládla za poslance před volbami, bude vládnout i po nich. Jak dlouho, ví jen Zeman.  Co na tom, že legitimitu nemá. Jak s tím hodlají naložit Babiš s Okamurou – to se zatím neví.

Nová vláda bude při velké dávce štěstí jmenovaná nejdříve do konce roku, takže volební vítězové jsou bez práce. Můžou se zatím dohadovat, kdo s kým do čeho půjde a nepůjde. S tím ruku v ruce půjdou mistrovské tahy z hradu, které budou dál tříštit ČSSD a tak vládu sestavit lehce nepůjde. Nejspíš se do toho nepohrnou ani Babiš a ani Okamura. Komunisty k tomu nikdo nepustí, takže je tu patová situace.

Vlastně ne- vládnout bude SPOZ a nikdo mu v tom nijak nezabrání.  Noví poslanci budou mít svoje peníze stejně, jako vláda v demisi. Jen zodpovědnost za chod státu opět nebude mít nikdo. Řídit ho ale bude i nadále prezident a jeho cenzorsko-autoritativní nátura. Podle sebe a zcela jistě s politickým podtextem. Co na tom, že „první prezident, zvolený přímou volbou“ má správně být politicky nestranný a neangažovaný.

Nápad, přičíst mu za to „vlastizradu“ asi podporu nenajde. Výklad práva a spřízněných právníků jsou a budou na prezidentově straně. A tak si v klid bude blábolit a spojovat nespojitelné, podporovat své kamarády a oceňovat je vyznamenáními a možná i hmotnými statky. To, že to teď „nejde“ neznamená, že to „nepůjde“.

Zkrátka je úplně jedno, kdo nad čím zvítězil nebo kdo s kým prohrál. V politice a zejména té hradní by se opět uplatnilo heslo jednoho výrobce automobilů: „Nic není nemožné“. 

P.S. Vždyť všechny pojmy jako lež, láska, nenávist, pomsta, čachry… jdou shrnout nově do jediného pojmu: „Zemanovina“.    

Autor: Aleš Baloun | sobota 2.11.2013 7:30 | karma článku: 44,24 | přečteno: 9081x