Halali aneb Voliči, třeste se!

Lov na voliče je na dohled. Zbraně v podobě slibů serióznosti, boje proto korupci a prosazování práv občanů malováním růžové budoucnosti pracujícího, daně platícího a čestného člověka-občana, který bude mít dobrou práci a stát se o něj postará, budou na plakátech, v projevech i programových prohlášeních…. 

Volební šílenství těch, co by rádi opět ke korytům, už brzy započne oficiálně a naplno. Pečení holubi budou létat do úst a víno poteče koryty potoků a řek. Samozřejmě že imaginárně. Jako vždy.

Jsme - jako voliči - už dost poučeni a vyléčeni abychom nevolili ty, co se pak zase obrátí ke všem zády? Pokus zbavit politiku politiků, co si z politiky udělali dojnou krávu, minule za pomoci kroužkování nevyšel. Najde česká kotlina jiný fígl, jak neumožnit návrat těch, co jim nemůžeme přijít na jméno? Osobně jsem skeptický. Účast na volbách bude extrémní. Buď velmi malá nebo naopak velmi vysoká.  To se ukáže během předvolební kampaně. Kdo ale má co nabídnout?

Kdo nic nedělá, nic nezkazí a může tedy být zvolen. Princip kolektivní viny na stavu české republiky na  sebe poslanecká sněmovna nevezme. To by měli podle politiků udělat ti jednotlivci, které při něčem načapali. Jenže – bráno podle práva – kdo ví o nepravosti a nenahlásí jí, je spolupachatel.  Takže pokud je – a vezměte jed na to, že je – známo, kdo ve které straně komu za co či za kolik od koho, pak „od válu“ by měli všichni jako spolupachatelé. Tím pádem se dá říct, že nikdo v parlamentu není čistý.  Návrat takových lidí by měl být nemožný, ale znáte to. Přeběhnou z jedné strany do jiné nebo se vrátí jinudy. Na to mají svoje lidi, kontakty, …

Volit někoho z novodobých Jánošíků? Babiš nebo Okamura či Vančura a jim podobní? Na jednu stranu by se dalo říct, že jsou to už mocí a penězi nasycení vládci svých vod a mohli by třeba mít menší touhu si svoje královstvíčko ze státní kasy dovylepšit. Ale kde je napsáno, že lidé, kteří půjdou s nimi, nebudou staří známí v novém dresu…Kalouskové, Nečasové, Topolánkové, Rathové….  Stačí, když jeden z deseti podlehne svodům moci a vyhlídce na téměř bezpracné miliony. Kde je dáno, že se nestane to samé, co s Veverkami Radka Johna a Vítka Bárty?

Básník Victor Hugo říkal: „Jdi s tím, kdo Tě má rád“. Jenže láska politika k voliči je krátká jako léto. A pak už je to jen a jen blátivý podzim a zima. 

A tak si zase - jako vždy - zvolíme někoho, kdo bude vypadat slušně nejspíš jen do vyhlášení výsledků voleb. Pak nastane obvyklé rozdělní koryt a další, čtyřleté plundrování státní pokladny a budování úspěšného, kapitalistického ráje podvodníků a darebáků.   

P.S.  Konec konců – máme přece tu opěvovanou demokracii…

Autor: Aleš Baloun | středa 21.8.2013 7:00 | karma článku: 14,91 | přečteno: 578x