DRahtem do oka aneb jaké je poučení z celé kauzy.

Test české justice a zákonů v podání Davida Ratha připomíná testování nového léku.  O jeho vedlejších účincích a účinnosti jako takové se právě rozhoduje.

Česká justice by se měla snažit vytěžit z kauzy Rath a spol maximum pro příští kauzy, které nastanou. Vyvracení důkazů, kličky, využívání skulin v trestním právu, zákonech, nařízeních, vyhláškách, praktikách na všech možných úrovních – tak vypadá důkladná prověrka systému Dr. Rathem.

Připomíná to film se Silvestrem Stallonem – Plán útěku, kdy hlavní hrdina se nechal zavírat do věznic a pokoušel se překonat jejich zabezpečení hledáním slabých míst. Přesně tak se chová i David Rath. Hledá skulinky, testuje věznice, píše o podmínkách a navrhoval i řadu „zlepšení“ pro vězeňský život. Píše o tom blogy, statě, dává podněty na všechny strany. Možná že to je jeho životní role, o které ani nesnil. Jako vězeň překoná možná i věhlas vězně Kajínka.

Na druhou stanu ukazuje všem, co „berou“, jak to už nedělat. Krabice od vína, peníze pod podlahou, počítače s programem pro vyhodnocení nabídek dle potřeby, zpochybnění odposlechů a všech ostatních důkazů, včetně svědectví – to všechno se vlastně nestalo, protože se to stát nemohlo.

Z toho by mohla vzniknout dvojpříručka. Jedna pro policii, detektivy a orgány v trestním řízení a druhá pro kriminálníky a korupčníky. Obě skupiny by se tak naučily, co nepodcenit a nedělat a naopak, co dělat, když… Poučit by se měli i naši zákonodárci a měli by novelizovat zákony právě podle této kauzy.  Zalepit díry v zákonech a vydat pár nových.

Nakonec by Dr.Ráth mohl být úspěšným na poli literatury faktu a sci-fi a nemusel by se živit jako lékař. Mohli by ho přesouvat po věznicích a nechat ho testovat je a mohl by pročítat zákony a hledat v nich slabiny a díry, které by mohly být zneužitelné. Tím by se mohl i za svoje „nespáchané“ činy očistit a stát se svatým.

P.S. Ale jak známe české soudy, vypadá to spíš, že spravedlnost dostane do oka drátem samotným Dr.Rathem, než aby se z celé kauzy někdo jiný poučil a zabránil tak dalším. 

Autor: Aleš Baloun | pátek 17.7.2015 18:00 | karma článku: 22,53 | přečteno: 848x