Dávali jen minimální mzdu plus zbytek načerno bokem a teď pláčou?

„Chceme 80% náhrady za mzdy zaměstnanců!“ Takže 0,8x minimální mzda? Už chápu ten podnikatelský nářek! Když šidíš stát, může se ti to vrátit.

Měsíčně minimální mzda plus deset tisíc bokem…? Kolik zaměstnanců v zemi dostávalo roky jen minimální mzdu s tím, že druhou část platu dostávali bokem v hotovosti? Budou jich desítky tisíc nebo i víc.

Dokonce znám podnikatele, kteří sami sobě vypláceli (a vyplácejí) minimální mzdu a zbytek je šedá ekonomika. Doma jim nic nepatří, protože všechno je firmy. Přece nebudou platit státu nějaké daně za jejich tvrdý, podnikatelský život. Auta, domy, teambuildingy na atraktivních místech planety, cestovné, … všechno se dá do nákladů, aby zisk ke zdanění byl minimální. Tak proč si nedat sám sobě minimální mzdu?

A teď, když přišla kosa na kámen, začali nejdřív se zaměstnanci rozvazovat pracovní smlouvy a ti jsou najednou skutečně po krk v bídě, protože dávky budou vypočteny podle jejich oficiálně vykázaných, vydělaných peněz.

V druhém sledu to samé čeká na jejich „chlebodárce“. To už o nějaké zaměstnance vůbec nejde, natož o jejich mzdy. Mnozí to už poznali daleko dříve, ale systém je systém, tak proč živit stát? „Co je doma, to se počítá, pánové…“ zní název známé české komedie, jejíž (doufám) neúspěšný druh díl tu začali natáčet velké celebrity z oblasti „gastronomie“, jak stravovací průmysl nazývají.

A nejsou jediní, co jsou potrefení svým vlastním „podnikatelským záměrem“. Stejně tak vypláceli minimální mzdu v mnoha dalších oborech. Prostě – bylo to možné, tak proč ne. A tak si v klidu bohatli a odrbávali svoje zaměstnance a hlavně stát celé roky. Tohle nikdo nečekal. Ani oni a ani jejich zaměstnanci.

Teď budou horečně vymýšlet číslo, které by mělo představit zaměstnanecké náklady ala republikový průměr, doufaje, že jiní takoví škrti nebyli.   

Zdá se, že v tomhle kotli se voda už do bodu varu dostala. Jak si s tím poradí stát? Doufám, že podle všech platných zákonů a bez kliček, které jistě nyní budou vytahovat opoziční politici, beroucí se za podnikatelskou sféru.

Experimenty skončily a pokud se ekonomika má zase postavit na nohy, tak to bude nutné bez těchto praktik.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | pátek 3.4.2020 10:01 | karma článku: 40,02 | přečteno: 2147x