Co tě nepálí – nehas! Abys nakonec nehořel taky.

Proč vyslyšet volání o mezinárodní pomoc právě ze zemí, kde vládne islám? Vždycky se taková pomoc nakonec obrátí proti jejím poskytovatelům. V případě pomoci křesťanské části světa islámem ovládaným zemím zejména. Takže – ať si svoje problémy vyřeší sami.

16 islámských zemí hlásí nepokoje, někde se už bojuje. Je to smutné, že umírají lidé, ale je to konflikt především náboženský. Bojují ti, co nemají co by ztratili vyjma svého života. Budou bojovat fanaticky. A když vyhraje jedna skupina přívrženců díky pomoci zvenčí, ta druhá to ponese o to hůř. Bojují mezi sebou celá staletí. Historicky se nikam neposunuli. Moderní doba, technika, věda, demokracie, svoboda…. To jsou pro ně jen prázdné pojmy. Prázdné proto, že to jsou nechtěné směry vývoje. Nábožensky i mocensky…

Když mezi sebou bojují stoupenci různých odnoží islámu, ať jim stejné odnože stejného náboženství pomohou. Když v Evropě bojovala v jednom státě proti režimu nějaká skupina obyvatel, pomohla jí vždycky jen stejná skupina odjinud, z jiné země. Nikdo jiný se do toho nepletl. Soupeřil východ se západem. Totalita proti demokracii. Bez rozdílu v náboženství.

Jenže tady bojuje náboženství proti náboženství o moc ve státě. Proti tomu je politický boj dětskou hádkou.  Když se dá vláda a režim svrhnout bez potoků krve, je to výhra pro všechny. Ale tohle v podobě konfliktů náboženských skupin není reálné řešení. Bez boje a krveprolití jim to připadá snad i nečestné. Oni si svou „svobodu“ chtějí vybojovat zbraněmi v rukách. Tečka.

Když tedy nějaká země ze západního světa pomůže jedné z válčících stran, riskuje pomstu. Pokud v té zemi žije nějaká skupina obyvatel, smýšlejících nábožensky stejně jako ta bojující strana, co prohrála díky pomoci ze zahraničí, může se klidně začít mstít formou atentátů PRÁVĚ té zemi, která jim dala azyl, ale v dané situaci pomohla jejich nepřátelům.

Tak by si každá vláda měla uvědomit, že zasahování do konfliktu by se jí mohlo velmi vymstít.  Bohužel, pravdo je i to ti, co o tom rozhodují, mstou pravděpodobně zasaženi nebudou a pokud jim někdo nabídne podíl na nerostném bohatství, když mu pomůžou vyhrát, tak do toho svou pomoc zapojí. Za pár set milionů barelů ropy, za pomoc při obnově země, za možnost těžit nerostné bohatství…

Po obyčejných lidech je každému politikovi houby. Hlavní je jeho vlastní peněženka.

P.S. Tak jen doufám, že někdo z naší vlády takovou pomoc nenabídne…

    Autor: Aleš Baloun | pátek 25.2.2011 7:30 | karma článku: 14,32 | přečteno: 874x