Co by byly TOP09, ANO a Úsvit bez Schwarzenberga, Babiše a Okamury?

Ve stranách musí být jeden silný vůdce a musí udržet na uzdě své spolustraníky. To dvojnásob platí o TOPce, ANO a Úsvitu. Bez svých vůdců nebudou za pár měsíců existovat. Lidé totiž volili a vždy budou volit podle osobností.

Okamura svoji bitvu prohrál. Tím ale začal rychlý konec Úsvitu. Poučení pro Okamuru na příště? Dobře uvážit, koho si do strany vezme a koho ne a za jakých podmínek. Měl to dobře vymyšlené. S pár lidmi měla být jeho pozice o to silnější. Ovšem síla touhy po moci a peněz byla větší u jeho spolustraníků. Oni se nechtěli jen vézt. Chtěli být Okamurou sami. Každý jeden. Ale na to nikdy neměli a nikdy mít nebudou. Pokud zůstanou stranou, požerou se navzájem. A Okamura jim v tom pomůže. Peníze jsou fuč, výhled na nějakou silnou pozici na politické scéně je také fuč.  Pokud si Okamura peníze vzal s sebou a založí další stranu bez odpadlíků, dokonale jim vypálí rybník.  Zbydou jim jen dluhy a oči pro pláč.

Babiš je na tom podstatně lépe. Do zad mu kudlu chtějí vrazit hlavně ti, co nejsou z jeho Agrofertu. Ti teoreticky nemají co ztratit. Jenže – Babiš je žralok se sloní pamětí a dlouhými prsty. Kdo mu podkopne židli, brzy pochopí, že to dělat neměl. Už si nikde neškrtne. Ani v politice a ani ve státních nebo soukromých firmách. Stačí, aby Babiš ukázal prstem a naznačil, že přijetí takového „odpadlíka“ bude mít pro firmu negativní dopad. Kdo si to dovolí? Nikdo. Odpadlík bude odpadlíkem dokud bude Babiš Babišem. Když se rozhodně z politiky odejít, skončí ANO v propadlišti dějin i s těmi, kdo v něm zůstanou.

TOP09 má svoje dny také sečteny. Bez „knížete“ nebude TOP09 nic jiného, než mrtvou stranou nepochopeného a zneuznaného odborníka na všechno – tedy pana Kalouska. Zájem o jeho služby nebude žádný. Už dlouho nemá k ničemu přístup a ze zásluh živit dlouho nikoho nebude. Že by přednášel Kalouskovu ekonomii – na to jsme moc malou zemí. Stačí nám Bůh všech ekonomů - Václav Klaus. Otec státem organizovaného rozkradení státu a zneuznaný dárce svobody kriminálním živlům se trumfuje těžko, spíš vůbec.   

Takže co by byly strany bez svých hlavních postav? V podstatě ničím. Nebude je držet nic pohromadě. Možná jen dluhy a exekuce, které po zániku strany někomu připadnou na krk.

P.S. Chvilka radosti z odstranění krále bude tou poslední radostí. Bez pořádného krále není království, tedy nejsou ani poddaní…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | sobota 28.2.2015 12:30 | karma článku: 20,36 | přečteno: 529x