„Čím míň nás na to bude, tím líp!“

Proč třeba i celosvětový užitek, když užitek může být jen pro skupinku či jednotlivce? Chamtivosti se učíme od dětství. Všude a bez výjimek. Někteří to ale dotáhnou k dokonalosti.

"Sobectví a chamtivost" - celosvětově rozšířená hra, doplněná o „Kdo dřív přijde, ten dřív mele“ začíná už v raném dětství. Je všude kolem nás. Začíná v okamžiku, kdy někdo něco rozdává či nabízí. Od bonbónů při oslavě narozenin ve školce... po pitnou vodu, energie a zdraví.

Jsou vyvolení a ti ostatní. Vyvolení se dostávají k užitečným věcem, vynálezům a objevům, které si pak ponechají pro vlastní potřebu, pro vlastní zisk, pro vlastní potěšení z toho, že ovládají svět či jeho část. Všechno je o moci nad jinými. Pro pocit nadvlády mužů nad ženami, ženami nad muži, bohatými nad chudými, chytrými nad méně chytrými…

Proč dát k dispozici všem, co mohu využívat především k tvorbě vlastního zisku, založeného na „ždímání“ ostatních? Pár boháčů ovládá celý svět. Ekonomiku států i kontinentů, drží v rukou životy mnoha lidí, řídí jejich osudy a možnosti… Ačkoliv by mohli vyřešit odvěké problémy lidstva, raději budou mít nad ním moc, mít neomezené možnosti, beztrestnost…

Je tolik publikovaných objevů a vynálezů, které souží výhradně skupinkám nebo jednotlivcům. Od odsolování mořské vody či zásob vody pod africkým kontinentem až třeba po vynález nanovlákna, které by vyřešilo energetické problémy celého lidstva.  Auta, jezdící na „sluneční palivo“ bez emisí, vytápění domů, zavlažovací systémy,… Operace a i léky, které by dokázaly řadě lidí zachránit život…

„ALE PROČ TO DĚLAT?“, řeknou si tihle skoro-bozi.  Když z toho můžeme profitovat jen my? Proč by se měli všichni mít lépe, čímž by vyvolení přišli o část svého výsostného postavení. Proč by měli nemocní v rozvojových zemích být snadno vyléčitelní, proč by měli být také na tom ekonomicky lépe? Vždyť potom bychom je nemohli držet „na uzdě“, nemohli bychom v jejich zemích rabovat nerostné bohatství, draho jim všechno prodávat a klidně je nechat i vymřít. Co s nimi, my je nepotřebujeme, oni potřebují nás. Potřebují naši vodu, naše zbraně, naše služby… a my si za to jen vezmeme, co chceme. Čím míň nás na to přerozdělování moc a bohatství bude, tím lépe. Víc na každého z nás zbude. Proč řešit problémy lidstva, když my problém nemáme?

Vybavím si scénku z filmu Total Recall, kde na Marsu prodávali vzduch. Přitom ho klidně díky objevu a technologii někoho jiného mohl mít každý a zadarmo.

I dnes, v realitě, si superboháči budují bunkry, kde by přežili cokoliv a takřka navždy. Neváhají zaplatit jakoukoliv cenu za možnost, že by přežili potencionální katastrofu. Od jaderné po srážku s kometou, dobu ledovou nebo biologickou katastrofu. Výsledky vývoje týmů odborníků pak financují a výsledky tají pro vlastní potřeby.

Věříte, že není lék na AIDS? Věříte, že není způsob, jak vyřešit jednoduše energetické problémy a obejít se bez ropy? Věříte, že rakovinu nelze vyléčit, že nejsou prostředky, jak se zbavit chudoby… ?

Já věřím, že tyhle všechny problémy vyřešit lze. Jen není důvod, proč to udělat. Je lepší, držet si lidi na vlastních pravidlech hry. To je to, co dělá z jednotlivců vládce světa i co „slušně nese“ a …

P.S. … čím míň nás na to bude, tím líp!

 

 

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 2.6.2011 7:30 | karma článku: 17,27 | přečteno: 1293x