Chystáte se do Tropical Island u Berlína?

Když se chcete ohřát v tropech, nemusíte jezdit daleko. Co třeba do Německa? A možná byste uvítali i pár praktických informací, které se mohou hodit…

jižní moře

O Tropických ostrovech u Berlína bylo napsáno na internetu už hodně informací.  Mnoho lidí je už navštívilo a někteří se tam vracejí znovu.  Že nevíte, o co jde? Tak nejprve základní informace…

Krátce po změně režimu v bývalé NDR se objevil projekt na stavbu a provoz nákladních vzducholodí v Německu. Našla se společnost, která si nechala za ca 89 milionů Euro vyprojektovat a postavit montážní halu o impozantních rozměrech. 360 metrů dlouhá, 210 metrů široká a 107 metrů vysoká stavba je vidět z dalekého okolí. Je umístěna v areálu původního letiště uprostřed přírody, cca 330 km od Prahy na dálnici č.13 spojující Drážďany a Berlín, u vesničky Brand (dálniční sjezd Staakow6). Celá trasa je velmi dobře značená, takže nezabloudíte.

Jenže projekt vzducholodí krachl a tak byl areál na prodej. V roce 2004 jej koupila malajská společnost  a za dva roky v něm otevřela nevídanou atrakci. Repliku tropů se vším všady. No a tam Vás nyní pozvu ve svém článku.

S parkováním rozhodně problém mít nebudete, Areál letiště je obrovský. A parkování je zdarma na neomezenou dobu. Neomezenou dobu říkám záměrně, protože zde můžete strávit pár hodin nebo klidně týden…

Ať je venku jakkoliv, uvnitře na Vás ihned u vchodu dýchnou tropy. Přivítá Vás 28 stupňů teplý vzduch, vlhkost přes 50% a tropická vegetace. Když si vystojíte frontu na vstup ( pokud nejedete se zájedzem od cestovky, kde mají vše již objednané a vstupní procedůra jde rychleji ) a již máte v roce čip, který Vám nahradí peníze a pomocí něj ovládáte i šatní skříňku, turnikety u vstupu do vlastního areálu ale i na jednotlivé atrakce, projdete prvním turniketem k šatnám. Impozantních přes 8000 šatnových skříněk, tak-tak pro pár osobních věcí, je umístěno v jednom jediném bloku. S převlékáním si mnozí hlavu nelámou. Respektive převlékáren je vždy v každé řadě pár, ale nedočkavci se klidně svlékaji u skříněk. Společná šatna leckomu nevadí… Co mít na sebe? Mimo plavky a ručník se může hodit župan, ale vystačíte i s tričkem. Rozhodně se hodí plážové boty. Chodníky jsou ze žulových kostek a po těch se nechodí bosky právě pohodlně.

Kam s cennostmi? Moc si je s sebou neberte. Může sice požádat o uložení v trezoru, ale… Odvážnější si je nechají ve skříňce v šatně. Je pravdou, že nikdo neslyšel, že by někdo měl skříňku vybrakovanou. Navíc – vstup do šaten je přes neplacený turniket. Ten hlídá, kdo kdy do šaten šel. (Je to jediný turniket v areálu, kde se Vám nic na účet nepřičte).

Pokud jste přijeli na jeden den nebo pár hodin, moc toho s sebou neberte. Nějakou svačinku na cestu a pití se hodí, ale uvnitř celkem za přijatelné ceny –s  výjimkou pití – pořídíte jakékoliv jídlo. Restaurací a občersvení je tu jako máku. Všechno platíte čipem. Tedy – pokud nejste dítě, které má čip odlišný.

Když se rozhodnete navštívit nějakou z atrakcí v areálu a máte pouze základní vstupné, pomocí čipu uhradíte jednorázový poplatek a pak po dobu 24 hodin se můžete na atrakci vracet kolikrát chcete. To platí o soustavě tobogánů a sauně, stejně jako i pro minigolf a jungle lift – jakousi obdobu lavice s volným pádem, známé z lunaparků. Cena za jednu nebo 20 návštěv jungle–liftu je 3,5 Euro… za den.  Na výlety upoutaným balónem či let balónem po části areálu si ale musíte čipem koupit extra vstupenku.

Když si projdete tropiský prales, skouknete a zkusíte jižní moře i lagunu, oblédnete minigolf a dětský koutek, nakouknete do restaurací a dostanete hlad. Můžete si vybírat formu, jako se najíte. Je tu otevřený bufet s jednorázovou platbou za jídlo, které tam sníte, aniž byste restauraci opustili, nebo zajdete do kavárničky a necháte se obsloužit či navštívíte „fast-food“ restauraci a vyberete si namísto obvyklého jídla nejaké originální, tropické z exotických surovin, či nějaké asijské speciality.  Většinou je v ceně i jeden nápoj dle vlastního výběru. A tady POZOR! K ceně Vám automaticky připočtou zálohu za sklenici či pohár, do kterého jste si nápoj načepovali. Až dojíte, dojděte si s práznou sklenicí k pokladně a obsluha Vám zálohu přes Váš čip odečte. Že to ta zo nestojí. No jeden kus nádoby je zálohován 1,50 Euro… Když jste čtyři, proděláte jeden oběd…

Pozor také na alkohol. NENÍ povoleno jej vnášet. Na rozdíl od jídla a nealko pití, co si přinesete s sebou, u alkoholu budete mít problém... Také pokud jste kuřáci, je jen jedno místo v celém areálu, kde si můžete zakouřit. Je to horní patro restaurace naproti stanovišti letu balónem, vlevé části od hlavního vchodu. V krámcích se suvenýry najdete všechno možné. Od hraček, přes jídlo a pití po exotické suvenýry i umělé květinové věnce na krk…

Když se rozhodnete pro delší pobyt, je dobré si vybrat, v čem chcete strávit noc. Mlůžete klidně ležet na lehátku u vody, na karimatce na písku nebo si objednat různě velik plátěný stan, postavený na písku ve stanovém městečku. Těch je několik v různých protilehlých částech areálu. Náročnější si mohou objednat dřevěný bungalov u vody nebo větší bungalov v typických afrických stavbách, zděných domcích nebo v luxusním hotelovém komplexu se vším komfortem.  Ubytovat se dá i mimo komplex v nedaleké vesničce k tomu účelu postavených bungalovů. Troufalci spí i v karavanech venku. Ovšem celkem zbytečně pak platí denní vstupné. Když totiž v areálu zůstanete, připočítá se Vám k účtu po uplynutí 24 hodin pouze 10 Euro za další den.  Pravda – ušetříte za stan, bungalov  či hotel uvnitř komplexu.

„Když už tady jsem…“  Co navštívit zcela určitě? Rozhodně soustavu tobogánů. Největší, modrý, „umí“ udělit rychlost až 70 km/h.  Žlutý moc nejede, zato červený s gumovou nafukovací „duší“ jede slušně. To platí i o zelené skluzavce. Tam se slušně vyblbnete za 3,5 Euro na 24 hodin…

Jako další velmi zajímavá atrakce je let balónem. Ten si musíte objednat na volný čas v pořadníku. Ale nemusíte se bát, že to bude na dlouhé lokte. Za dvě a půl hodiny od zapsání se, zvážení a zaplacení jsme byli ve vzduchu. Maximum naplnění proutěného koše je 260 kg. A ty vaše si poctivě obsluha zváží. Když budte mít štěstí, obslouží Vás Čech.  Černovlasý „vodič balónu“ byl sympaťák a slušňák. Našich 25 minut letu poctivě prochodil s námi v balónu, který má upoutaný dvěma lany ke svému pasu. Lítáte si ve výšce od 15 do 25 metrů a všechno máte jako na dlani. A za kolik že to je ? Dva dospělí a jedno dítě = 37 Euro. Kamera či foťák je povolený, jen Vám ho upoutají na lano v balónu. Sich je sichr…  Výhled a zážitek za to stojí. Pokud se nebojíte, můžete se druhým balónem na opačném konci haly v tropickém pralese, vznést az do kopule haly. Tedy asi do výšky 90 metrů. Tenhle balón ale letí na laně jen nahoru a pak dolů.

Když si počkáte, můžete zažít odpolední show ve velkém varietním sále. Ovšem hlavní večerní program se koná na ostrůvcích v jižním moři. Jen ta voda není slaná a maximální hloubka je do 1,4 metru.

I při plné návštěvnosti areál nepůsobí přecpaně jako plovárna v létě. Prostě se všichni rozprchnou a rozprostřou, že si říkáte, kdeže tu bude 6500 lidí… Bude.

Když budete mít chuť, můžete si nechat udělat tetování,  nechat se ostříhat, nebo obarvit hlavu… a nebo také odložit děti do Tropicano dětského klubu. Ten je po novu zdarma. Můžete mít i elektronického průvodce do tropické jungle – za 3,5 Euro.

A až se unavíte a všechno projdete, nafotíte a vyzkoušíte, plácnet s sebou na lehátko a odpočinete si. Pak se v klidu osprchujete a dojdete se převléknout na cestu domů. Sprychy jsou centrální, uprostřed areálu - v podchodu mezi lagunou a jižním mořem - nikoliv v šatnách.  Tam také jsou umístěny masáže a wellness (opět - placené zvlášť). V šatnách najdete pouze umyvadla a fény na vlasy.

Co je nejvíce důležité? Abyste nikde neztratili svůj čip! Cena za jeho ztrátu je opravdu veliká. Když jej celou dobu budete mít připnutý na ruce, jistě se Vám to nestane.  Platit u jedné z několika pokladem můžete v hotovosti ale i kartou. Osobně doporučuji platbu kartou. Cena je přepočtena v aktuálním kurzu a zpravidla ušetříte za poplatek při nákupu Eur. Jen počítejkte s tím, že se u placení občas tvoří fronty, takže pokud chcete být včas venku, počítejte s časovou rezervou na placení.

A když už jste venku, šťastný návrat domů…

P.S. Že by se hodilo pár fotografií? Tady je na ně link…

http://alesbaloun.rajce.idnes.cz/Tropical_Island/

Autor: Aleš Baloun | úterý 22.3.2011 7:00 | karma článku: 35,73 | přečteno: 15404x