Chcete vědět, co Vám prý všechno kdy bylo? Zeptejte se lékaře!

Jste dělník z kamenolomu a vaši nesezdaní rodiče byli kouřící alkoholici, co měli snad všechny nemoci, nikdy nepracovali a půl života strávili po nemocnicích. Ne? A jste si jisti, že tohle o vás nepíší ve vaší zdravotní dokumentaci?

Můžete klidně nechápavě vrtět hlavu a říkat, co chcete, al jednou vaše rodinná a osobní anamnéza je zadokumentovaná a tak to prostě je.  A že na ní není zbla pravdy? No a? Na někoho se vaše léčba, kterou jste nikdy nepodstoupili, musí napsat a tak už je jedno, co vám je nebo není. Podpoří to také informace o vaší rodinné anamnéze.  A kde jsem na to přišel? No z lékařské zprávy…

Můj táta byl poprvé v životě v nemocnici. Je mu přes sedmdesát a teprve teď se dozvěděl zajímavé věci o životě svém, svých rodičů i své manželky. A že jsme nestačili valit oči, co všechno jsme se dočetli.

Uvedené povolání rodičů bylo úsměvné a člověk by řekl, že ten, co to napsal, byl vtipálek. Děda nikdy nekouřil a občas si dal pivo. Ovšem podle lékařských záznamů to bylo opačně. Ani na mé babičce zpráva nešetřila. Měla prý těžký diabetes a další závažné nemoci. No, nikdo si to nepamatuje asi lépe, než pisatel záznamů. Dokonce se léčili oba mí prarodiče v nemocnici, ve které v životě nemohli být a nejen proto, že by se do ní neměli jak dostat, protože bydleli zcela jinde a spádově patřili do jiné nemocnice.

Ovšem pak informace začaly nabírat na kalibru letecké munice. Můj táta je údajně rozvedený, maminka přišla o oko a měla skleněné, táta prodělal několik vcelku závažných operací, … a spousta dalších „pravdivých informací“.

No, nevíme nikdo, čí to byly anamnézy, ale rozhodně nebyly mých rodičů a ani mých prarodičů.  Ani informace o povoláních či časové údaje o prodělaných úkonech a výkonech lékařů na členech rodiny se ani v jednom případě neshodovaly s ničím, byť vzdáleně podobným z životů všech popsaných v lékařské zprávě.  Člověk měl pocit, že buď své rodiče a prarodiče dosud skutečně neznal a byli to tajní agenti, jejichž minulost byla fikce nebo že někde někdo (a nebyl sám) si potřeboval vytvořit základ pro to, aby mohl napsat léčbu a choroby někoho jiného na někoho, kdo se nejspíš nikdy nedozví, co o něm je vedeno v lékařských spisech.  To, že se napíše operace a a vykáží náklady na někoho jiného, aby to pojišťovna zacvakala, to by se dalo ještě pochopit. Při současném stavu zdravotnictví se tomu ani nelze divit. Ale že zpráva obsahuje i naprosto nesmyslné údaje o zaměstnání a rodinném stavu – to už je opravdu divné.

Že by to byla nějaká náhoda a omyl? Dost těžko. Že by někdo z mých rodičů a prarodičů vykládal nesmysly doktorovi a vymýšlel si diagnózy a rodinné údaje? Proč by to kdo z nich dělal? Když si představím, jaký šílený dotazník jsem už několikrát za život pro „doktorskou vědu“ osobně a za plného vědomí, co tam píšu, vyplňoval , nedokážu si představit, co pak o mě někde v nějaké dokumentaci skutečně píšou. Jediné, co mě napadá, je důvod, proč ty informace může někdo do osobní dokumentace napsat. A tím je podvod. Žádná solidarita, že by někde ošetřili nějakého bezdomovce bez pojištění.  Jen prostý podvod, jak dostat zaplaceno za něco, co nikdy nebylo a nejspíš se na to ani nikdy nepřijde. Bohužel – přišlo se na to. Ale to je asi tak všechno, co se stalo a stane.

P.S. Nikdo už neví, kdo to zapsal a tak není–li viník, není ani trest.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Baloun | sobota 26.4.2014 8:00 | karma článku: 30,71 | přečteno: 3461x