Cashflow je možná dobrá hra ale život funguje jinak.

„Škola hrou“ je osvědčený způsob, jak se leccos naučit. Třeba jak zvládat a ovládat svoje finance. Teoreticky. Učit budoucí ekonomy na hře Cashflow je možná dobrá idea, jenže praxe bude jiná. Zcela určitě.

MS

Těžko na cvičišti a lehko na bojišti tady platí ale obráceně. Co můžete ztratit ve hře, která má jasná pravidla a zákonitosti? Maximálně svůj přidělený vklad. A to ještě musíte mít předpokládanou dávku neštěstí.

V životě všechno logické končí. Dějí se věci, které nikdo předem neodhadne. A hlavně platí pravidlo, že když něco podle hry nejde, v životě přijde někdo, kdo neví, že to nejde, udělá to a… rázem jsou všechna pravidla k ničemu. Z budoucího boháče (vznešeně – rentiéra) je najednou zadlužený na tři generace.

S financemi to může být jako na dostizích. Outsider vítězí, zatímco favorit padnul na rovince před taxisem. A to všechno jen proto, že se nenadále změnily podmínky, nepsané v pravidlech.

Jistě je potřeba mít alespoň prvotní a základní informace, jak co ve světě financí běží. Především vědět o rizicích, které jsou následky. Jako prostředek výuky si vybrat stolní společenskou hru, která zábavným způsobem učí, jak se starat o svoje finance? To je dobrý způsob, jak do světa financí proniknout. Ale nesmíte zapomenout, že jde o hru, tedy o teorii.

Vítěz takového klání už něco o financích ví. To je dobře. Jestli to ale stačí na to, aby se nedostal do finančních problémů v reálném životě – o tom nejsem ani trochu přesvědčený. Stačí, když mu někdo změní podmínky oproti pravidlům, na která je naučený.

P.S. A že se tak děje dnes a denně? Jak jinak si myslíte, že se „narodí“ rentiér“?

 

http://finance.idnes.cz/rentierem-za-pul-hodiny-cashflow-na-vlastni-kuzi-f6x-/viteze.aspx?c=A111021_160936_viteze_zuk   :

(Na Vysoké škole ekonomické v Praze se v sobotu soutěžilo. Konal se 3. ročník Mistrovství České republiky v Cashflow 101. Stolní společenskou hru, která zábavným způsobem učí, jak se starat o svoje finance.)

Autor: Aleš Baloun | neděle 30.10.2011 7:30 | karma článku: 10,04 | přečteno: 925x