Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Finanční sektor opravdu vede ekonomiku k nové krizi. Z roku 2008 jsme se nějak nepoučili a tak mohou postupovat jako předtím. Ony totiž nic neriskují. Pokud bankéři dovedou svoji banku k bankrotu, stát do ní nalije peníze daňových poplatníků a bankéři s milionovými bonusy jdou dál.

Většina peněz se do oběhu dostane jako úvěrová emise komerčních bank, pouze minimum (cca 15% - hlavně bankovky a mince) jde do oběhu z centrálních bank.

Jenže co s těmi penězi, když reálná ekonomika (ta, která produkuje zboží a služby) je likviditou saturována dostatečné? Nalijí se do ekonomiky virtuální, tvoří se různé nebezpečné finanční deriváty (typu CDO a CDS produktů) a začnou se zase nafukovat bubliny (dot.com, ropa, irské nemovitosti, americké nemovitosti, asi i břidličný plyn atd.). Kdo včas ucukne, vydělá, kdo se opozdí, má smůlu a s ním i celá řada obyvatel, kteří uvěřili bankám, finančním institucím a ratingovým agenturám.

Takže se řada obyvatel poučila. Státy ovšem ne a tak finanční instituce mohou pokračovat v tom, co dělaly do roku 2008 a tvořit "business as usual". A výsledek nebude jiný až to splaskne ani dnes.

Co se týče úrokových sazeb, je bance vcelku jedno, jestli nakoupí peníze za 2% a půjčí je za 6%, nebo jestli je nakoupí za - 2% a půjčí je za 2%. Jejich marže se nezmění. Ovšem poplatky jsou větším zdrojem výnosů bank než půjčování peněz. Proč by měly půjčovat a něco riskovat, že?

Jenže když nabídnou občanům za 2% a ne za 6%, přesvědčí jich o výhodnosti a bezrizikovosti půjček daleko víc.

Jiné téma je nesmyslné počínání ČNB (nesmyslné z hlediska občanů ČR), které z nás v rámci Evropy dělá žebráky a posunuje nás směrem k rozvojovým zemím.

1 0
možnosti
Foto

Problém se jmenuje centrální banky a jejich monopol na produkci peněz. Peníze jsou komoditou jako každá jiná a proto by ji měl mít možnost produkovat kdokoliv to uzná za vhodné.

1 0
možnosti
AK
  • Počet článků 1047
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1809x
Nejsem věčně nespokojený, ale spokojený také nejsem. A o tom, co to obsahuje, hodlám občas psát...