Banka, která dělá vše jen pro svoje klienty? Taková neexistuje.

Slyšeli jste o bance, která je vstřícná ke svým klientům, je tu jen pro ně, nic po nich nechce za poplatky, dokonce snad i ze svého něco přidá a peníze jen a jen svým klientům vydělává… Mýtus.

AB+MS

Reklamní záležitost. Nic víc. Možná je v takové bance leccos levnější, než u jiných bank, ale za úsměv bankéře zaplatíte všude. A často ani o tom pořádně nevíte. Už jen to, že svoje peníze bance svěříte za 2,5% a ona Vám je pak půjčí na řádný 35% úrok.

Že používáte pouze „bezplatný“ výběr z bankomatu , že platíte kartou bez poplatků? Ano, ale… Všude mají svoje ale. A všude platí stejná písnička: „Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají“. A je zcela jedno, co je to za banku.

Pokud nejste bankovní lupič, vždycky je ten, co inkasuje Vaše skvělá, hodná a Vám vstřícná banka. Kdyby to tak nebylo, už by to byla nejspíš jen pračka špinavých peněz.

A když Vám Vaše banka nabízí k jednání kávičku a že si s sebou můžete vzít děti, nemusíte vypínat mobil, dokonce ani pejsek jim nebude vadit, není to nic jiného, než způsob, jak si Vás získat… za NIC.

Můj osobní bankéř mě také pokaždé vstřícně vítá, také mi vždycky nabídne nějaké vylepšení nastavení mého účtu a neopomene mi nabídnout výhodnou půjčku či zhodnocení mých peněz, které „někde určitě mám“, bezprizorně odložené. A pak stačí si projít výpis z účtu a hned vidím, jak je to v reálu.

Nesmíte zapomenout, že dnes za platbu kartou zaplatí provizi obchodník. A ten jí zadarmo nedá. Přirazí si to k ceně zboží. Samozřejmě ještě dříve, než ho dá na pult. A tak platíte poplatek bance i tehdy, když kartou neplatíte ale ještě „zdarma“ vybíráte z bankomatu. Takové bankovní DPH.

A tak když vidím, jak se v reklamě utkávají dva bankéři a vítězí ten „hodný a úslužný“, skoro vždycky se jen smutně ušklíbnu. Ani kuře nehrabe zadarmo. A když, tak jen v reklamě. A ta zadarmo není.  Takže kdo to všechno zaplatí? No přece my všichni. Jen s tím rozdílem, že někdo méně a někdo víc.

P.S A to je klamavá reklama u nás zakázaná…

 

Autor: Aleš Baloun | středa 25.4.2012 7:00 | karma článku: 32,86 | přečteno: 3096x