Antilogika nebo vyčůranost Českých drah?

Podpora cestování vlakem končí, pokud si s sebou vezmete kolo. V tu chvíli jakákoliv logika bere za své…

MS

Jezdíte na výlety vlakem i s koly? Ne? Tak si představte situaci, kdy si na nádraží koupíte lístek i s přestupem mezi dvěma vlaky. Lístek dostanete jeden na celou cestu, kdybyste přestupovali 5x.

Ale jakmile na pokladně požádáte o lístek na svoje kolo, které si vlakem chcete dovézt na začátek Vaší trasy nebo se s kolem vracíte vlakem domů, je tu problém.  Sice většina vlaků je na cyklisty a jejich kola vybavena místy s háky na kola nebo v nejhorším případě Vám kola vezmou do přepravního prostoru, ale lístek Vám prodají výhradně ve vlaku. A ten platí jen pro jeden vlak. Ten, kterým právě jedete.

Takže se může stát, že jedete jednu zastávku vlakem na přestupní nádraží, odkud jiným vlakem pokračujete dál. Za kolo zaplatíte 25,- Kč v první vlaku za trasu mezi dvěma zastávkami ale i pokud jedete 100 km stejným vlakem, třeba až na konečnou…   Ale když přestoupíte, zaplatíte znovu stejnou částku. Jestli jedete rychlíkem nebo osobákem – nerozhoduje. Oproti lístku pro Vás, kdy si připlatíte za rychlík…. Že je to nelogické? Ano, ale je to tak.

Co je ale ještě pozoruhodnější a stalo se mi osobně – kopuli jsem si lístek do vlaku pro sebe, syna a dvě kola. Rovnou na pokladně vlakového nádraží. Lístky jsem nijak hluboce nestudoval.  Jaké překvapení mě ale čekalo ve vlaku, když průvodčí kontroloval jízdenky? „Pane, kde máte ty dva psy?“Oslovil mě.  „Psy?“ Divil jsem se já. „Žádné psy nemáme, vidíte, že jsme v cyklistickém, takže máme kola…. „No ale na lístku máte dva psy“, odpověděl průvodčí. A skutečně – lístek, který jsem platil za obě kola, byl vypsán na dva psy!!! Paradoxně – se psy je to jako s koly. Jen s tím rozdílem, že lístek na psa zřejmě v pokladně dostanete, ale na kolo ne. Ovšem cena je stejná.

Takže – kolo nebo pes, je to skoro jedno. Jak daleko jedou – to není podstatné. Podstatné je, jestli přestupujete.  Pak platíte při každém přestupu a bez ohledu na kilometry.

P.S. Že Vám to připadá jako bordel v organizaci? Ne, buďte v klidu, není to bordel. Mají na to neochvějný systém.

Autor: Aleš Baloun | pondělí 19.9.2011 7:00 | karma článku: 13,21 | přečteno: 899x