A Franto, nešetři s tou solí!

Minus 17 stupňů, trochu sněží a silničáři vyrážejí... solit, jako o život. Co se to děje?

MS+AB

Ráno koukám z okna a říkám si: „To nějak divně sněžilo. Bílý chodník, bílá silnice… ale okolo hnědá tráva…“ Pak mi to dojde. Je posoleno!

Mrazem praská vodovodní potrubí, koleje, eskymákům by se psi lámali v zatáčce, loňským silničářům by sůl zamrzla na hromadách nebo na korbách aut… ale letos NE. Letos jsou připravení - ať to stojí, co to stojí – solit.

Je potřeba podotknout, že sůl reaguje pouze do určité teploty. Tedy že rozpouští led a sníh. Co ale při teplotách pod deset a více stupňů pod nulou? Možná, že letos udělali sůl extra silnou…

Jindy, tedy za normální zimy kolem minus dvou stupňů a deseti cm sněhu, silničáře se solí nepotkáte. Natož aby posypali zamrzlý chodník. Ale letos je potkáte i při minus dvaceti. A často je sněhu sotva poprašek. Co na tom, že ze soli a sněhu se stane kluzká, spíše skoro tuhá hmota? Hlavně, že je přece posoleno.

Víte Vy, kolik tisíc tun soli se nakoupilo na zimu? Víte houby! A ta sůl se MUSÍ spotřebovat. Jinak, když vykážete malou spotřebu, napřesrok dostanete o to méně. To je celá logika.

Investovalo se do něčeho, co se nespotřebuje? Za to by někdo mohl být potrestán, ne? Proto se bude solit, i kdyby to třeba nebylo. Na druhou stranu nikdo nemůže říct ani slovo o tom, že by nebylo posoleno.

Prostý občan bude vždycky nespokojený. Jednou se solí a podruhé se nesolí. Ale jestli k jednomu nebo druhému je rozumný důvod – to se nikdy nikdo nedozví.

P.S. Možná proto, že tady dobré důvody – natož rozumné - neexistují

Autor: Aleš Baloun | úterý 14.2.2012 12:00 | karma článku: 22,18 | přečteno: 1213x