Pár receptů na sladké pečení

Něco dobrého ke kávě nebo čaji si jistě zasloužíte. Stačí si některý z receptů vybrat a směle do toho.

Drobenkový koláč

(rychlý a výborný, na velký plech s vysokým okrajem)

1 hrnek cukru

2 hrnky mouky (možno smíchat hladkou a polohrubou – já dávám dva hrnky polohrubé)

½ másla nebo Hery (já dávám máslo)

3-6 vajec (dle drahoty a možností – já dávám 4)

1 prášek do pečiva

mléko (dle konzistence – nahrazuje vejce)

Z cukru, mouky a másla udělat drobenku a odebrat 1 hrnek (na posypání).

Do zbytku dát vejce, prášek do pečiva a dle potřeby mléko.

Těsto poklást libovolným ovoce a posypat drobenkou. Péct v předehřáté troubě.

 

Medovník bez medu

2 + 2/3 hrnku hladké mouky

1 + 2/3 pískového cukru

2 hrnky mléka

2 vejce

12 lžic oleje

3 lžíce švestkového džemu

2 lžíce kakaa

1 lžička mleté skořice

1 vanilkový cukr

1 lžička sody bikarbony

1 prášek do pečiva

rozinky

sekané ořechy

kandované ovoce

Všechny přísady v míse dobře promíchat, přidat podle chuti trochu nasekaných rozinek, ořechů nebo kandovaného ovoce. Těsto rozetřít na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upéct. Upečené posypat cukrem.

 

Jiný perník

450 g hladké mouky

300 g cukru moučka

2 vejce

9 lžic oleje

250 ml vlažného mléka

2 lžíce kakaa

1 ½ prášku do pečiva

1 lžička skořice

V míse promíchat mouku s cukrem, kakaem, práškem do pečiva, skořicí. Do sypké směsi přidat rozkvedlaná vejce, vlažné mléko a olej. Vymíchat těsto, nalít na vymazaný a vysypaný plech s okrajem. Péct ve středně vyhřáté troubě asi 25-35 minut, dokud není střed moučníku propečený. Povrch je možno po upečení a vychladnutí polít čokoládovou polevou.

 

Vrstvený tvarohový moučník (na velký plech)

400 g polohrubé mouky

150 g cukru krupice

3 vejce

200 g tuku (Hera – raději rozpustit)

250 ml mléka

1 lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

špetka soli

Náplň:

500 g měkkého tvarohu

150 g cukru krupice

1 vejce

mléko dle potřeby (spíše méně)

2 lžíce rozinek (nemusí být)

Rozmíchat změklý tuk s cukrem, přidat vejce, mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Vše dobře promíchat a těsto rozdělit na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta rozetřít na vymazaný a vysypaný plech a na něj rozetřít tvarohovou náplň. Do druhé poloviny těsta vmíchat kakao a rozetřít na tvaroh jako třetí vrstvu. Zvolna péci v mírně vyhřáté troubě 30-40 minut.

Náplň: Smíchat tvaroh, vejce, cukr a mléko tak, aby vznikla hmota, která se dá dobře roztírat.

Nakonec vmíchat rozinky.

Další varianty:  Nedat kakao a do tvarohu přidat pár ostružin případně jiného ovoce. (Toto je moc dobré.)

 

Vídeňská bábovka

(moc chutnala sousedům)  

350 g hladké mouky

350 g cukru krupice

½ vanilkového cukru

5 vajec

170 g másla

asi 130 ml mléka

½ prášku do pečiva

šťáva z poloviny citronu

Žloutky oddělit od bílků, z bílků ušlehat tuhý sníh. Změklé máslo nakrájet na kousky a dát do mísy. K máslu přidat žloutky, cukr, vanilkový cukr, citrónovou šťávu a utřít. Pak vmíchat postupně mléko a mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce zapravit tuhý sníh z bílků. Formu vymazat a vysypat, těsto nalít a zvolna péct ve středně vyhřáté troubě.

 

Kořeněná čokoládová bábovka

150 g hladké mouky

200 g cukru

4 vejce

250 g másla

100 g škrobové moučky

½ balíčku prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

100 g jader lískových ořechů

200 g hořké čokolády

špetka mletého hřebíčku a muškátu

1 lžička mleté skořice

1 lžíce rumu

1 lžička nastrouhané citrónové kůry (pouze neošetřené chemicky)

Hořkou čokoládu nastrouhat na hrubém struhadle. Oříšky nastrouhat.

Změklé máslo ušlehat do pěny, postupně přidávat cukr a vejce a vše ušlehat do krému. Smíchat mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva a postupně vmíchat do těsta. Pak přidat kakao, nastrouhané oříšky, čokoládu, koření, rum a citrónovou kůru a vše utřít do hladka.

Formu vymazat a vysypat, vlít těsto a péct ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.

Upečenou bábovku nechat vychladnou, pak teprve vyklopit z formy a polít čokoládovou polevou.

 

Rychlé řezy s jablkovou náplní (na velký plech s okrajem)

250 g rostlinného tuku Hera

450 g hladké mouky

1 vejce

6 lžic mléka

1 prášek do pečiva

Jablková náplň:1 kg nahrubo strouhaných jablek, 2 pudinkové prášky vanilkové.150 g moučkového cukru (já dávám méně). Nastrouhaná jablka smíchat s pudinkovými prášky a cukrem.

Vypracovat těsto, rozdělit ho na 2 díly a každý díl vyválet. Jeden díl položit na plech vymazaný tukem a potřít jablkovou náplní. Náplň zakrýt druhým vyváleným dílem a upéct v předehřáté troubě.

Povrch nepotírat vajíčkem ani tukem!

 

Rychlý koláč s ovocem  (na velký plech s okrajem)

200 ml mléka

2 vejce

4 lžíce oleje

6 lžic krupicového cukru

asi 15 lžic polohrubé mouky (dle potřeby)

1 prášek do pečiva

ovoce (čerstvé, zmrazené nebo kompotované)

drobenka

Celá vejce prošlehat s cukrem, přidat mléko, olej, mouku, prášek do pečiva a vše promíchat. Těsto nalít na vymazaný a vysypaný plech, poklást ovocem a posypat drobenkou.

Péct v mírně teplé troubě. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Pekařová | pátek 26.9.2014 5:00 | karma článku: 0 | přečteno: 55x
  • Další články autora

Alena Pekařová

Jak ekologicky na mšice.

10.4.2015 v 6:00 | Karma: 15,10

Alena Pekařová

Ostrov

2.4.2015 v 1:00 | Karma: 9,06

Alena Pekařová

Už je to tady!!!

12.3.2015 v 10:28 | Karma: 15,05

Alena Pekařová

Za komunistů bylo líp?

6.3.2015 v 16:40 | Karma: 31,07