- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Drobenkový koláč
(rychlý a výborný, na velký plech s vysokým okrajem)
1 hrnek cukru
2 hrnky mouky (možno smíchat hladkou a polohrubou – já dávám dva hrnky polohrubé)
½ másla nebo Hery (já dávám máslo)
3-6 vajec (dle drahoty a možností – já dávám 4)
1 prášek do pečiva
mléko (dle konzistence – nahrazuje vejce)
Z cukru, mouky a másla udělat drobenku a odebrat 1 hrnek (na posypání).
Do zbytku dát vejce, prášek do pečiva a dle potřeby mléko.
Těsto poklást libovolným ovoce a posypat drobenkou. Péct v předehřáté troubě.
Medovník bez medu
2 + 2/3 hrnku hladké mouky
1 + 2/3 pískového cukru
2 hrnky mléka
2 vejce
12 lžic oleje
3 lžíce švestkového džemu
2 lžíce kakaa
1 lžička mleté skořice
1 vanilkový cukr
1 lžička sody bikarbony
1 prášek do pečiva
rozinky
sekané ořechy
kandované ovoce
Všechny přísady v míse dobře promíchat, přidat podle chuti trochu nasekaných rozinek, ořechů nebo kandovaného ovoce. Těsto rozetřít na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upéct. Upečené posypat cukrem.
Jiný perník
450 g hladké mouky
300 g cukru moučka
2 vejce
9 lžic oleje
250 ml vlažného mléka
2 lžíce kakaa
1 ½ prášku do pečiva
1 lžička skořice
V míse promíchat mouku s cukrem, kakaem, práškem do pečiva, skořicí. Do sypké směsi přidat rozkvedlaná vejce, vlažné mléko a olej. Vymíchat těsto, nalít na vymazaný a vysypaný plech s okrajem. Péct ve středně vyhřáté troubě asi 25-35 minut, dokud není střed moučníku propečený. Povrch je možno po upečení a vychladnutí polít čokoládovou polevou.
Vrstvený tvarohový moučník (na velký plech)
400 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
3 vejce
200 g tuku (Hera – raději rozpustit)
250 ml mléka
1 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
špetka soli
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
150 g cukru krupice
1 vejce
mléko dle potřeby (spíše méně)
2 lžíce rozinek (nemusí být)
Rozmíchat změklý tuk s cukrem, přidat vejce, mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Vše dobře promíchat a těsto rozdělit na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta rozetřít na vymazaný a vysypaný plech a na něj rozetřít tvarohovou náplň. Do druhé poloviny těsta vmíchat kakao a rozetřít na tvaroh jako třetí vrstvu. Zvolna péci v mírně vyhřáté troubě 30-40 minut.
Náplň: Smíchat tvaroh, vejce, cukr a mléko tak, aby vznikla hmota, která se dá dobře roztírat.
Nakonec vmíchat rozinky.
Další varianty: Nedat kakao a do tvarohu přidat pár ostružin případně jiného ovoce. (Toto je moc dobré.)
Vídeňská bábovka
(moc chutnala sousedům)
350 g hladké mouky
350 g cukru krupice
½ vanilkového cukru
5 vajec
170 g másla
asi 130 ml mléka
½ prášku do pečiva
šťáva z poloviny citronu
Žloutky oddělit od bílků, z bílků ušlehat tuhý sníh. Změklé máslo nakrájet na kousky a dát do mísy. K máslu přidat žloutky, cukr, vanilkový cukr, citrónovou šťávu a utřít. Pak vmíchat postupně mléko a mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce zapravit tuhý sníh z bílků. Formu vymazat a vysypat, těsto nalít a zvolna péct ve středně vyhřáté troubě.
Kořeněná čokoládová bábovka
150 g hladké mouky
200 g cukru
4 vejce
250 g másla
100 g škrobové moučky
½ balíčku prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
100 g jader lískových ořechů
200 g hořké čokolády
špetka mletého hřebíčku a muškátu
1 lžička mleté skořice
1 lžíce rumu
1 lžička nastrouhané citrónové kůry (pouze neošetřené chemicky)
Hořkou čokoládu nastrouhat na hrubém struhadle. Oříšky nastrouhat.
Změklé máslo ušlehat do pěny, postupně přidávat cukr a vejce a vše ušlehat do krému. Smíchat mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva a postupně vmíchat do těsta. Pak přidat kakao, nastrouhané oříšky, čokoládu, koření, rum a citrónovou kůru a vše utřít do hladka.
Formu vymazat a vysypat, vlít těsto a péct ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.
Upečenou bábovku nechat vychladnou, pak teprve vyklopit z formy a polít čokoládovou polevou.
Rychlé řezy s jablkovou náplní (na velký plech s okrajem)
250 g rostlinného tuku Hera
450 g hladké mouky
1 vejce
6 lžic mléka
1 prášek do pečiva
Jablková náplň:1 kg nahrubo strouhaných jablek, 2 pudinkové prášky vanilkové.150 g moučkového cukru (já dávám méně). Nastrouhaná jablka smíchat s pudinkovými prášky a cukrem.
Vypracovat těsto, rozdělit ho na 2 díly a každý díl vyválet. Jeden díl položit na plech vymazaný tukem a potřít jablkovou náplní. Náplň zakrýt druhým vyváleným dílem a upéct v předehřáté troubě.
Povrch nepotírat vajíčkem ani tukem!
Rychlý koláč s ovocem (na velký plech s okrajem)
200 ml mléka
2 vejce
4 lžíce oleje
6 lžic krupicového cukru
asi 15 lžic polohrubé mouky (dle potřeby)
1 prášek do pečiva
ovoce (čerstvé, zmrazené nebo kompotované)
drobenka
Celá vejce prošlehat s cukrem, přidat mléko, olej, mouku, prášek do pečiva a vše promíchat. Těsto nalít na vymazaný a vysypaný plech, poklást ovocem a posypat drobenkou.
Péct v mírně teplé troubě.
Další články autora |
HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...