O kapradinách

Kapradiny jsou nedoceněné a zaslouží si, aby se o ně zahrádkáři více zajímali. Když se jdu do zahradního centra podívat na nabízené druhy kapradin, nenajdu je buďto vůbec, nebo se jim dostane pouze malého místa ve velice prostorném objektu. 

Kapradiny jsou nedoceněné a zaslouží si, aby se o ně zahrádkáři více zajímali. Když se jdu do zahradního centra podívat na nabízené druhy kapradin, nenajdu je buďto vůbec, nebo se jim dostane pouze malého místa ve velice prostorném objektu. Také druhově to není moc dobré. V nabídce bývá tak čtyři až pět druhů.

    

Já mám kapradiny moc ráda a dokonce mám i jejich sbírku. Mám například papratku, sleziník, kapraď, pérovník, jelení jazyk, osladič a další. Mám je na dvou stinných místech a jsou tam umístěny mezi kameny pěkně u sebe, aby byl vidět ten rozsáhlý výběr a ta hra přírody s jejich listy, které jsou často jako krajka.

 

Kapradiny potřebují kyprou lesní půdu, bohatou na obsah humusu. Já jim dávám směs zahradní zeminy, písku, rašeliny a listovky. Jsou to spíše mokřadní rostliny, vhodné do stínu a pod stromy. Zemina  však musí být dobře propustná.

 

Některé kapradiny se dají se použít i jako solitéry. Jinak se umisťují do stinných skalek. Dají se kombinovat i s některými rostlinami, například se stínomilnými skalničkami, a nižšími trvalkami, jako jsou sasanky, petrklíče, pupkovce a podobné rostliny. To se týká však pouze nižších kapradin. Ty vyšší se mohou kombinovat s trvalkami druhu bohyšek, plicníků, vysokých zvonků a stínomilných okrasných travin.

Ale stejně si myslím, že jim to sluší samo o sobě a vůbec k sobě nepotřebují jiné rostliny. Největší jejich okrasou je pak kámen nebo starý kmen či pařez.

 

Kapradiny si opravdu zaslouží místo v zahradách. Zejména těch u chalup a domků v přírodním prostředí.

 

Autor: Alena Pekařová | pondělí 18.8.2014 20:00 | karma článku: 6,47 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Alena Pekařová

Jak ekologicky na mšice.

10.4.2015 v 6:00 | Karma: 15,10

Alena Pekařová

Ostrov

2.4.2015 v 1:00 | Karma: 9,06

Alena Pekařová

Už je to tady!!!

12.3.2015 v 10:28 | Karma: 15,05

Alena Pekařová

Za komunistů bylo líp?

6.3.2015 v 16:40 | Karma: 31,07