O bergénii

Bergénie je další trvalka, která si zaslouží pozornost. A to pro svoji vitalitu k životu. Je to prakticky nezmar. Stále se množí oddenky, plazí se nejprve nenápadně a pomalu, aby si jeden nejprve zvykl, že v těchto místech prostě roste bergénie. 

Bergénie je další trvalka, která si zaslouží pozornost. A to pro svoji vitalitu k životu. Je to prakticky nezmar. Stále se množí oddenky, plazí se nejprve nenápadně a pomalu, aby si jeden nejprve zvykl, že v těchto místech prostě roste bergénie. Ani se však nenaděješ a najednou  vidíš, že přerostla cestičku, ostatní utiskuje a zvětšuje se do stran i výšky. Prostě si tam trůní jako královna a dělá, že NIC. Ale ono to tak nemůže zůstat, nikdo se nesmí rozvalovat, jak by chtěl. Jde se tedy na věc a zůstane tam opět malá část, která se krčí, aby na ni také nedošlo.

 

Ještě, že to jde tak snadno urvat. Ale co s tím přebytkem? Sousedi už ji mají, maminka taky, nikdo ji už nechce, tak ji dáme na ulici k „lapolu“. Tam si může růst místo trávy a ještě bude dělat okrasu. Zabili jsme dvě mouchy jednou ranou – zušlechťujeme si okolí a zbavujeme se přebytků.

 

Jinak je ale bergénie docela hezká a nezničitelná trvalka. Vydrží vše, i kruté zimy. Má stálezelené listy  a je možné ji  použít i k výsadbě obrub (a to také máme venku před plotem na silnici), v trvalkovém záhonu (také máme) k vyplnění ploch a ve větších skalkách (také máme).

 

Listy některých odrůd se v zimě mírně zabarvují do červena (máme). Může růst na slunci i v polostínu (máme oboje). Kvete i opakovaně drobnými růžovými (dle druhu různými odstíny růžové až červené) kvítky na silném stonku, který je nutný po odkvětu odstranit.

 

Zmlazuje se dělením (dělám skoro pořád, protože je drzá a dovoluje si).

Dle druhů vyroste od 25 cm do 60 cm. Je tedy možné vybrat si tu svou.

Tak co? Stojí za to ji vyzkoušet?     

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Pekařová | pondělí 4.8.2014 7:42 | karma článku: 7,18 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Alena Pekařová

Jak ekologicky na mšice.

10.4.2015 v 6:00 | Karma: 15,10

Alena Pekařová

Ostrov

2.4.2015 v 1:00 | Karma: 9,06

Alena Pekařová

Už je to tady!!!

12.3.2015 v 10:28 | Karma: 15,05

Alena Pekařová

Za komunistů bylo líp?

6.3.2015 v 16:40 | Karma: 31,07