Kde to jenom vzali?

Dnešní ráno jsme, tak jako jindy, pustili rádio, na kterém máme nastavenou svoji oblíbenou stanici.  Mimo jiného jsme se dozvěděli, že včerejší den - 19. ledna 2015, byl označen za nejhorší den v letošním roce.

„Kde to jenom vzali?“ Obrátila jsem se s otázkou k svému manželovi.

„To nevím. V dnešních novinách o tom není zmínka,“ obracel stánky novin, které si přinesl ze schránky.

„Možná to je statisticky spočítané, ale nějak jim to nevyšlo. Vždyť ani v televizi včera neříkali nic o nějakých větších haváriích a neštěstích. Prostě jako obvykle…nějaké požáry…pár výtržností,…ale žádné informace o větším a rozsáhlém neštěstí tam nebyly,“ dodal.

„Taky jsem nic nezaznamenala. Ale vzpomínáš si na náš včerejší nákup? Nezdálo se ti něco jinak?“

 

Manžel chvíli přemýšlel a pak se rozzářil poznáním.

„Byl tam klid a všude kolem pohoda a vlídnost.“

 

Přitakala jsem.  Včerejší dopolední nákup v našem oblíbeném (raději, kvůli skryté reklamě, nejmenovaném) supermarketu, byl opravdu něčím výjimečný. Již při vstupu jsme zjistili, že je tam málo lidí. Pracující na ranní směnu byli dávno v práci, žáci a studenti seděli již hodinu v lavicích a mezi regály se pomalu pohybovali pouze starší zákazníci.

 

A ze všech stran se ozývalo:

„Promiňte, nevšiml jsem si…jistěže vás pustím…já se vám moc omlouvám, je to moje chyba a stojím tady špatně…promiňte, nějak jsem se zakoukala do regálu a neviděla vás…jste velice laskavá, děkuji…odpusťte mi to…jsem hrozná, odpusťte…“

  

Ano, byli to ti důchodci, na které se tak často nadává. Na které jsem četla i pár kritických článku a blogů. Kterým někteří neřeknou jinak než „protivná bába“, „jedubaba“, „hroznej dědek“, „babizna“. A přitom se autoři článků vůbec nezačervenají a vystupují tak, že každého ujišťují o svém právu a pravdě. Vůbec si neuvědomí, že to nebude trvat dlouho a oni budou také tam…tam na té straně staroby. Budou s nich staří lidé a také budou chodit do obchodů, kde kolem nich bude najednou svět běžet zrychleným tempem, který oni již nezvládnou. A ten rychlý svět je bude chtít převálcovat a bude jim hrubě vytýkat jejich pomalost a nerudnost. Neboť z nerudného a pouze sebe milujícího mladého člověka, vyroste starý nerudný důchodce.

 

Vše je v jednotlivých lidech. Ale já měla štěstí, že v ten statisticky nejhorší den v roce, jsem naopak narazila na upřímnou vlídnost a ochotu. Na samé milé a hodné důchodce a starší lidi.    

 

A totéž přeji i vám všem! 

Autor: Alena Pekařová | úterý 20.1.2015 9:15 | karma článku: 11,56 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Alena Pekařová

Jak ekologicky na mšice.

10.4.2015 v 6:00 | Karma: 15,10

Alena Pekařová

Ostrov

2.4.2015 v 1:00 | Karma: 9,06

Alena Pekařová

Už je to tady!!!

12.3.2015 v 10:28 | Karma: 15,05

Alena Pekařová

Za komunistů bylo líp?

6.3.2015 v 16:40 | Karma: 31,07