Obrazem: Hlavu vzhůru

Hlad je nejlepší kuchař. ... Pokrmy pro každodenní jídelníček sestavujeme tak, aby biologickou a fyziologickou hodnotou odpovídaly správně vyvážené výživě. ... Hlad je nejlepší kuchař.

K přípravě vodových polev používáme výhradně moučkový cukr prosetý jemným sítem. Je-li zapotřebí určitého zabarvení, přibarvíme polevu potravinářskou barvou rozpuštěnou v trošce vody.

Zvadlé listy zeleniny, tmavá místa a skvrny pečlivě odstraníme.

Hotový pokrm upravíme na mísu, obložíme na oleji opečenými párky nebo vuřty a ozdobíme cibulkami nakládanými v octě a petrželkou.

Jogurt má pro lidský organismus příznivý dietický a léčivý účinek tím, že ovlivňuje střevní mikroflóru. Kvůli drsné a nakyslé chuti však někomu nechutná.

Crusty patří mezi nápoje, které vynikají lahodnou chutí a působí svým ozdobným vzhledem.

Pokud se máslový krém srazí, napravíme ho tak, že asi 30 g másla utřeme s cukrem a do toho pak vmícháme po malých dávkách sražený krém.

Vytříbený vkus lze prokázat i jednoduchou úpravou. Pokrmům to jen prospěje.

Dorty zdobené šlehačkou, nebo zákusky plněné šlehačkou, uchováváme jen krátkou dobu v chladničce a pokud možno je co nejdříve spotřebujeme.

Hotové těsto dáme kynout, po zkynutí ho mícháním srazíme a dáme znovu kynout.

Pamatujme však, že nejlepší chuť zejména lososovitých ryb vyniká jedině jednoduchou úpravou, tj. vařením a politím horkým čerstvým máslem, nebo pečením na másle (oleji) v troubě.

Želví pokrmy jsou uznávány za zvláštní lahůdku.

Podáváme-li svíčkovou k slavnostnější příležitosti, můžeme ji obložit: dušenými žampiony, dušenou zeleninou, vařeným chřestem a květákem, na másle dušenou čekankou, fazolovými lusky, zeleným hráškem, růžičkovou kapustou, špenátem, plněnými lilky, paprikami a rajčaty, a to buď jednotlivě, či v různých sestavách, nebo také míchanou zeleninou, dušenými olivami, plněnými paštičkami z listového těsta, smaženými bramborami různých tvarů apod.

K nejčastěji používaným ozdobám patří zelená petrželka, zejména kadeřavá.

(...) ne každý nápoj lze považovat za prospěšný lidskému zdraví. Je proto důležitá nejen vhodná volba nápojů, ale také aby se nápoje pily ve správný čas, v přiměřené teplotě a v úměrném množství.

Hotovou nádivkou potřeme připravené plátky masa, svineme do závitku a převážeme motouzem.

Poznámka: Raky je nutné házet do vařící vody postupně, aby se voda příliš nezchladila a raci byli co nejdříve usmrceni.

Omáčka musí být tak hustá, aby z pokrmu nestékala, ale ho kryla.

 

citace z knihy Velká kuchařka, autorem Vilém Vrabec, (Československý spisovatel, s.r.o., 2010) : str. 12, 15, 53, 137, 288, 333, 358, 376, 380, 538, 548, 589, 592, 593, 605, 626, 655, 671

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Al-Anni | čtvrtek 3.11.2011 12:53 | karma článku: 14,42 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Monika Al-Anni

Obrazem: Dubaj

2.12.2014 v 12:12 | Karma: 32,78

Monika Al-Anni

Obrazem: Abu Dhabi

24.11.2014 v 12:00 | Karma: 19,46

Monika Al-Anni

Obrazem: Barcelona III.

15.9.2014 v 12:00 | Karma: 6,39

Monika Al-Anni

Obrazem: Barcelona II.

12.9.2014 v 12:00 | Karma: 14,74

Monika Al-Anni

Obrazem: Barcelona I.

11.9.2014 v 12:00 | Karma: 16,29