Pirátka a Andělka z KDU-ČSL spolu - Exkurze do Evropského parlamentu

Během měsíce Listopadu jsme dostali možnost jako základní škola – ZŠ a MŠ Družby Karviná zúčastnit se exkurze do Evropského parlamentu. 

Vše začalo na půdě Akademického ústavu v Karviné, kde jsem potkala Zuzku Klusovou, a jeden měsíc jsme spolupracovaly.

Nikdy bych nečekala, že se potkám v Nízkoprahovém klubu se členkou Pirátské strany a já jakožto světlonoš strany KDU-ČSL a začne spolupráce. Jenže když vám jde o stejnou věc, pak vám je politická rivalita jedno. A nám jde o děti a mládež v Karviné, převážně tedy o Romské děti, protože v této oblasti pracujeme.

Podařilo se tedy vyvést 7 mladých žáků z devátého ročníku do Bruselu a to přímo do Evropského parlamentu. Exkurze se dále zúčastnil Výchovný poradce – Mgr. Radek Suchánek a já jakožto Sociální pedagog. Radost žáků byla obrovská. Prohlídli jsme si centrum Bruselu, zázemí Evropského parlamentu, Parlamentárium a Vánoční trhy. Asi nejkrásnější zážitek pro mě byla jízda na Vyhlídkovém kole, kdy jsme z kabinky viděli celé město pěkně svrchu.

Přímo v Evropském parlamentu nás uvítali a provázeli europoslanci – Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja. Žáci měli možnost klást europoslancům otázky a diskutovat. Bruselské ulice pro nás byly zážitkem i dobrodružstvím zároveň.

Největším pokladem však byl celý zájezd pro samotné žáky. Nenucený smích a radost nám jasně ukázaly, že jsou děti spokojené. Žáci měli možnost vidět ruch velkoměsta, měli možnost zažít si diskuzi odborníků na úrovni, měli možnost projevit svůj názor a pohled na věc, získali nové zkušenosti, viděli život europoslanců zblízka a poznali také nás – jejich pedagogy více osobně.

Pokud vím, že situace, akce či krok pomůže konkrétním lidem z Karviné, pokud vidím, že je možnost něco zažít, poznat zase něco nového a posunout se dál, pokud toto všechno dostali možnost zažít naši žáci ze ZŠ a MŠ Družby Karviná a velké dík patří také Zuzce Klusové, pak neváhám a vždy jdu tím směrem, kde se otvírají nové dveře a možnosti pro naše mladé.

Děkujeme za nádherný zážitek a nová přátelství, a také za to, že jsme se ani jednou nepohádali a vše klapalo jako po másle a to díky tomu, že řešit malichernosti a zbytečnosti nás nebrzdí, právě naopak – jako tým se snažíme jít v jednotě a s nadhledem k tomu nejlepšímu řešení pro Karvinou a mladé lidi zde žijící.

Jestliže se zadaří, příští rok vyrážíme znovu. Zatím je vše ve hvězdách, ale pokud ano, budeme znovu usilovat se stejným zápalem, aby Karvinská mládež mohla znovu navštívit Evropský parlament a nahlédnout do světa.

Pokud dokáží lidé napříč politickými stranami spolupracovat a domluvit se, jsou jako jeden tým, vždy to přinese to nejlepší pro ty, o které se máme starat, motivovat je a povzbuzovat. A to je cílem...

Věra Adamusová, DiS., MBA

Sociální pedagog – ZŠ a MŠ Družby Karviná

Exkurze do Evropského parlamentu - ZŠ a MŠ Družby Karviná

 

Exkurze do Evropského parlamentu - ZŠ a MŠ družby Karviná
Exkurze do Evropského parlamentu - ZŠ a MŠ Družby Karviná

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Adamusová | čtvrtek 7.12.2023 17:40 | karma článku: 11,38 | přečteno: 520x