Výhody a nevýhody EU a současného kapitalizmu - pohled obyčejného člověka

Když jsem si sečetl "má dáti, dal", vyšlo mi, že členství v EU patrně spíš pomáhá těm ekonomicky úspěšným, za to chudé lidi dusí.

1. Zlevnily se dovolené u moře - bez toho se dá žít.

2. Zlevnily se mobily - i bez nich se dá žít.

3. V 90tých letech nebylo tolik zadlužených domácností jako v současnosti, nebylo tolik lidí v exekuci, tj. pozitivum.

4. Byly kvalitnější potraviny a byli jsme soběstačnější - pozitivum.

5. Bylo složitější pro naše vysokoškoláky, kteří studovali za naše peníze, "fouknout" do Německa, místo aby odváděli daně v zemi, která jim poskytla bezplatné vzdělání - narážím zjm. na některé české lékaře. Také pozitivum pro dřívější časy.

6. Byly volnější pracovní podmínky, zaměstnanci byli méně stresovaní, mnoho věcí, které se dnes netolerují, se v 90tých letech v práci tolerovalo, bylo více rozšířené levné podnikové stravování - pozitivum.

7. Nemohli jsme spolurozhodovat v rámci EU, ovšem nebyli jsme spolu s dalšími východními členy EU systematicky přehlasováváni a nemuseli jsme se řídit tolika nesmyslnými směrnicemi, které zdražují životní náklady, dusí drobné podnikatele a nahrávají nadnárodním korporacím, jež si mohou dovolit zaplatit lidi, kteří "v tom umí chodit" - pozitivum pro dřívější časy.

8. Nedostávali jsme eurodotace, ovšem i bez nich se chudým lidem žilo lépe, neboť byly levnější nájmy a levnější energie - opět plus pro nečlenství.

9. Byl drahý a pomalý internet, ale nikdo staré lidi nenutil, aby "vypustili" složenky či výpisy a začali pracovat s internetem, kterému velmi často příliš nerozumí, a kde jsou tudíž "ideálními adepty" na to stát se obětmi různých podvodníků.

10. Vyplatilo se spořit, což vedlo lidi k větší zodpovědnosti, dnes jsou lidi tlačeni k žití na dluh a k žití "ze dne na den", aby se "peníze točily", a fiktivně tak rostl HDP, což vede lidi k nezodpovědnosti, sobectví a k postojům - chci všechno hned, ať si užiju, "škudlení patří do starého železa" - jednoznačné pozitivum pro 90tá léta.

Dříve jsem věřil, že jde o tzv "dětské nemoci" přeměny socialistické ekonomiky v ekonomiku tržní, ovšem po více jak čtvrt století od r. 1989 již tomu nevěřím, dospěl jsem k přesvědčení, že jsme byli krutě obelháni.

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 2.5.2016 11:26 | karma článku: 33,10 | přečteno: 1300x