Útoky proti Hatefree jsou extremizmus, zapálená auta u Řízkárny jsou "zásluha"?

Opět proběhly odsouzeníhodné a hloupé útoky na podniky podporující organizaci Hatefree culture, a jak se dalo čekat, rozběhla se adekvátní protireakce a odsudky na adresu vandalů a nácků.

Více možno si přečíst např. zde:

http://zpravy.idnes.cz/vandalove-ponicili-podniky-hatefree-d7h-/krimi.aspx?c=A160424_144440_krimi_kvi

Podobné útoky ostře odsuzuji, ovšem velmi mě vytáčí a pohoršuje, že se ohledně extremizmu měří dvojím metrem. Když někdo zaútočí na podnik či organizaci podporující uprchlíky, ať jsou to kavárny, centrum Klinika nebo cokoli jiného, média jsou plná solidarity vůči poškozeným a politici se předhánějí v proklamacích, jak se zasadí o to, aby viníci byli potrestáni, ovšem když levicoví extremisté vymlátí okna sportovní haly, kde má vystupovat kapela Ortel (ať si o ní mohu myslet cokoli...), a nalijí tam kyselinu, tak to se neozve nikdo. Ortel je přece "ošklivý" a "xenofobní" a pro xenofoby právní stát neplatí, tam mohou anarchisté a jiní radikálové brát spravedlnost do vlastních rukou. Že se chovají fakticky stejně jako ti náckové, kteří posprejovali ony kavárny sympatizující s Hatefree culture, to nikomu nevadí. Že by otázku textů kapely Ortel měly řešit orgány k tomu určené (policie, státní zástupci a soudy), nikoli chuligáni, kteří se budou mstít majitelům klubů, kteří v nich Ortelu umožní vystupovat, a že jde rovněž o vandalizmus a trestný čin, to už jaksi naši ctění politikové a intelektuálové "neřeší".

http://echo24.cz/a/wxSD3/vandalove-prekazili-koncert-ortelu-smradlavou-kyselinou

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/366166/ortel-bojuje-se-zapachem-nekdo-opet-polil-kyselinou-halu-kde-meli-koncertovat.html

Podobně se svého času masivně vyjadřovala solidarita s centrem Klinika, na niž skupina zakuklenců počátkem února zaútočila zápalnými lahvemi.

http://www.lidovky.cz/kriminaliste-vysetruji-sobotni-utok-na-kliniku-podezreli-jsou-u-vyslechu-1uo-/zpravy-domov.aspx?c=A160207_115352_ln_domov_sk

Ovšem neméně závažné útoky na pražskou restauraci Řízkárna, s jejímž majitelem Vladimírem Krulcem již dlouhou dobu systematicky bojují levicoví extremisté ze skupin jako Mostecká solidární síť, Solis Praha či Síť revolučních buněk - od nahlašování bomby v objektu po žhářské útoky na firemní auta -, na to upozorní občas nějaký ten pravicový politik, občas vyjde nějaký ten článeček..., ale o odsudcích tohoto protiprávního jednání z řad vládnoucího establishmentu v podstatě není ani řeč.

http://www.lidovky.cz/revolucni-bunky-opet-utocili-na-restauraci-rizkarna-pca-/zpravy-domov.aspx?c=A160107_144635_ln_domov_jzl

A pak se naše velectěné "elity" diví, že lidé nedůvěřují řečem o právním státu, vládě zákona či o boji proti nenávisti. Já se nedivím ani trochu, když ti, kteří by se měli zasazovat o vládu práva a rovnost všech lidí před zákonem, si selektivně vybírají, které vandaly odsoudí a které ne, který extremizmus budou potírat a který tolerovat, ne-li v duchu schvalovat..., zkrátka ani pro mě není takovýto přístup, zpochybňující princip, že zákony mají platit pro všechny stejně, příliš důvěryhodný.

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 25.4.2016 10:27 | karma článku: 42,68 | přečteno: 2598x