Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale...

Opět se nám tu vyrojila spousta „falešných proroků“, kteří mají plná ústa dobra, lásky, snášenlivosti, lidskosti, pomoci…, ovšem většinou skončí jen u slov.

Znám „chytráky“, kteří si vznosně píší do životopisu (podle dnešní novořeči „CV“), jak „bohaté zkušenosti“ mají s prací se zdravotně postiženými, ovšem když jsem se s nimi setkával na různých akcích, dělali, že mě nevidí, neboť věděli, že já pro změnu nevidím zase je.

Znám lidi, kterými jsem se nechal nalákat, abych jim pomáhal s realizací „ušlechtilých myšlenek“, ale když oni sami měli pomoci mně…, pravda, pomohli mi potud, pokud to souviselo výslovně s oním předmětem činnosti, v němž jsem jim pomáhal já. Ovšem když jsem po nich já na oplátku chtěl, aby mi pomohli se záležitostmi, týkajícími se zdravotně postižených, nepomohli ani z desetiny…, mluvím třeba o sdílení nějakého příspěvku na sociálních sítích, tj. pár kliků myší. Ještě se vymlouvali, že to není předmětem jejich zájmu, že prý mám pomáhat nezištně. Tůůůdle! Co se jim hodí, tak „nezištně“…, co se jim nehodí, tak tomu se prý „nevěnují“, což znamená, že nepomohou ani dát vědět ostatním o problémech skupiny lidí, která na tom není dvakrát dobře.

A pak tu máme lidi, kteří „revolucionářsky“ vítají uprchlíky, ale k nám „mrzákům“ přistupují podobně – nejsme pro ně dost mediálně zajímaví, aby se náma vůbec zabývali. Jsou to lidé, kterým je naprosto „šumák“, jestli se příspěvek na péči zvýší nebo třeba zruší, to by nehnuli myší u počítače…, ale když si pak člověk dovolí si postesknout, že několikrát slušně poprosil, zda by ho někdo nemohl doprovodit na nějakou občansky angažovanou akci v Praze, a proč že se jako nikdo neobtěžoval ani odpovědět…, třeba že má zrovna nějaké hodně důležité rande, pardon, práci, až těsně do začátku příslušné události…, tak vám ještě vmetou do tváře – hele, co brečíš, zavolej si placenýho asistenta, vod čeho máš ty svý sociální dávky.

A když si pak ještě dovolíte, no považte tu drzost…, veřejně projevit kladný názor na prezidenta vlastní země…, tak to najednou mají spoustu času se s vámi dohadovat, jak že jste neskutečně „vypatlanej buran“, že se toho „ovara“ vůbec můžete v něčem zastat…, no a když „převýchova“ nezabírá, tak jste „třídní nepřítel“ a vymažou si vás z přátel, z kontaktů a z paměti…, i když to bych jim křivdil…, v paměti vás budou mít na věky, a to v kategorii „černá listina“ (v současné novořeči „blacklist“).

A proč že uprchlíci ano, ale „mrzáci“ ne? Je to velmi jednoduché: uprchlíci jsou právě „in“, když budete mít štěstí, podíváte se zalevno do zemí a do míst, kam byste se jinak možná nepodívali (jižní Maďarsko, Srbsko, makedonsko-řecká hranice…), zažijete i nějaké to „dobrodrůžo“, když se pokusíte nějakého toho uprchlíka „propašovat“ na druhou stranu hranice a místní „fízlové“ na vás budou poněkud „oškliví“…, pokecáte se zajímavými lidmi, užijete si adrenalin, když budou mít „xenofobové“ „blbý keci“ a vy jim to můžete vrátit i s úroky…, ale co nějací „nudní invalidi“, se kterými byste se museli někde „vláčet“, jsou to „obyčejní Češi“ jako kdokoli jiný…, ani vám z toho nekápne žádná pomíjivá sláva jako při demošce s červenými kartami, kde máte šanci, že vás nafilmujou „kluci z ČT“…, takže takhle to, vážení občané, s těmi evropskými hodnotami (lidskost, snášenlivost, tolerance, soucit a jak se to všechno ještě jmenuje…) doopravdy chodí.

Ovšem, jak známo, všechno už tu bylo, o čem svědčí nadpis tohoto článku, který jsem si „vypůjčil“ z Evangelia sv. Matouše…, snad se za to na mě autor nebude zlobit:

Matouš 17,15-17

15

Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci.

16

Po jejich ovoci je poznáte. Což sklízejí z trní hrozny nebo z bodláčí fíky?

17

Tak každý dobrý strom dává dobré ovoce, ale špatný strom dává špatné ovoce.

http://www.biblenet.cz/app/bible/passage?passagePath.path=matous%207,15-20

 

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 6.6.2016 16:08 | karma článku: 36,82 | přečteno: 1438x