Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srovnání lhostejnosti některých lidí k invalidům s tzv. xenofobií je nespravedlivé!

Před chvílí jsem narazil na zprávu, že sousedé odmítli plošinu pro vozíčkáře v bytovém domě (bydlí ve třetím poschodí), a on se musí proto stěhovat.

Více zde:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1655221-lide-v-dome-odmitli-plosinu-pro-vozickare-nemocny-muz-se-musi-stehovatJako slepce od narození se mě toto velmi dotklo. Vzhledem k tomu, že jsem známý svým ne příliš vstřícným postojem k politické korektnosti a bezhlavé "vítací politice", obdržel jsem po sdílení výše zmíněné zprávy na svém facebookovém profilu odpověď, že to údajně souvisí s xenofobií, že buďto budeme "civilizovaní"..., atd., atd.
https://www.facebook.com/adam.z.mikulasek/posts/1089643887754007?pnref=storyJiž delší dobu se občansky angažuji jako liberálně-levicově smýšlející člověk, takže mám přátele napříč politickým spektrem. Dlouho jsem naivně důvěřoval tomu, že tak zvaná "nová" či "humanistická" levice to se svým humanizmem myslí opravdu vážně a že právě tento ideový směr bude mít největší pochopení pro lidi s těžkým zdravotním postižením a jejich problémy. Leč, šlápnul jsem vedle, jak ta jedle.
Když jsem kupř. loni plédoval za valorizaci příspěvku na péči, ohlasy ze strany tzv. humanistické levice se více méně rovnaly mlčení, jen zřídka jsem od zastánců tohoto směru obdržel souhlasný komentář, příp. "To se mi líbí" či sdílení na Facebooku, (ostatní sociální sítě nepoužívám). Naopak jsem dostával poměrně hojně pozitivních ohlasů od těch lidí, kteří zastávají konzervativně či tradicionalisticky levicové názory, u nás symbolizované např. Michalem Haškem, příp. Milošem Zemanem, na Slovensku pak Robertem Ficem a jeho stranou Smer-SD. Jako zarytý volnomyšlenkář a levicový liberál (i když nikoli multikulturalista) jsem byl touto skutečností upřímně zděšen a pořádně zklamán - lidé, s nimiž jsem chodil na demonstrace proti takzvanému "lánskému puči", pomáhal jsem jim ohledně různých petic, se najednou tvářili lhostejně k mým oprávněným steskům, že ministerstvo práce a soc. věcí by pro postižené mohlo dělat více. Jen tak mimochodem, když pan prezident oprávněně prohlásil, že ne každý hendikepovaný žák má předpoklady se integrovat do běžné školy, a že tedy i speciální školy mají také své neoddiskutovatelné místo, to jsme jeho odpůrcům byli užiteční, mohli říct, že Zeman je necitlivý vůči zdravotně postiženým. Stejně tak když prohlásil (měl tehdy nějaké poranění), že není důstojné jmenovat vládu na vozíku, strhla se štvanice. Kdo si v té době asi vzpomněl na někdejšího prezidenta USA, Franklina D. Roosevelta, který své tělesné postižení z týchž důvodů velmi rafinovaně před veřejností skrýval.
Když ovšem dojde na "lámání chleba", což je tehdy, když jde o peníze ze státní kasy, najednou ti stejní lidé počnou být k požadavkům zdravotně postižených hluší, či při nejmenším "nahluchlí". Ptám se tedy, proč tomu tak je? Proč pisatelé do liberálně-levicových internetových médií, kteří sami znají nějakého toho hendikepovaného člověka, nenapíší o našich problémech nějaký ten článeček? Mohl bych jmenovat, ale neudělám to. Proč liberálně či humanisticky levicově orientované spolky a iniciativy příliš či vůbec na svých stránkách nezmiňují problematiku zdravotně postižených?
Zatím na neštěstí na toto nemám jednoznačnou odpověď a spekulovat nechci.
 Jedno ale vím - směšování obav většiny lidí z masového přistěhovalectví z obtížněji integrovatelných kultur či konzervativní postoje s lhostejností některých lidí ke zdravotně hendikepovaným spoluobčanům je pokrytecké, neoprávněné a nespravedlivé, mé zkušenosti mi říkají, že z velké části je tomu právě naopak. Možná právě skutečnost, že tradicionalisticky či nábožensky založení lidé jsou k postiženým ohleduplnější je dáno právě tím, že nerezignovali na morální hodnoty jako je láska k bližnímu a potřeba vzájemné solidarity, respektive, že tyto morální hodnoty uplatňují v osobním životě, na rozdíl od některých jiných, kteří na halasném a ideologicky podbarveném prosazování "jediné správné podoby humanizmu" jen sbírají politické body, v osobním životě ovšem používají úplně jiná hodnotová měřítka.
Závěrem bych se chtěl upřímně a ze srdce omluvit všem těm, kteří zastávají liberálně-levicové, pro-merkelovské a podobné postoje, ale uplatňují je i v praxi, tedy i v osobním životě, upřímně se snaží pomáhat ne jen tam, kde jim to něco přinese, ale i pomáhat nezištně, z opravdové lidské solidarity či lásky k bližnímu. Těchto lidí si velmi vážím, a ačkoli se v některých otázkách  třeba politicky neshodneme, plně jako demokrat a tolerantní člověk jejich odlišné postoje respektuji. Zároveň bych se chtěl stejně tak omluvit hejtmanovi naší krásné Jižní Moravy - JUDr. Michalu Haškovi - a našemu prezidentovi - Ing. Miloši Zemanovi - za své minulé kritické postoje vůči těmto politikům, jež pramenily zejména z nedostatku objektivních informací o tom, jak se věci skutečně mají. Nevadí mi jako sociálně-demokraticky smýšlejícímu občanu, jestli je někdo komunista, křesťanský demokrat, pravicový liberál, konzervativec, anarchista či nacionalista, co mi ovšem vadí opravdu hodně, je obyčejné pokrytectví ve stylu - káží vodu, pijí víno.

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 18.1.2016 15:45 | karma článku: 14,97 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

17.11.2017 v 20:06 | Karma: 11,87 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

V Mexiku našli 19 mrtvých, má jít o oběti krvavé války drogových kartelů

2. července 2024  7:04

Nejméně 19 mrtvých si vyžádal střet dvou drogových kartelů ve státě Chiapas na jihu Mexika....

Maďarský premiér Orbán poprvé od začátku války navštíví Ukrajinu, píší média

2. července 2024  6:19

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý navštíví Kyjev a sejde se s ukrajinským prezidentem...

Hurikán Beryl v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň. Prožene se i kolem Jamajky

2. července 2024  6:16

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AP o...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik