Sjednocení dávek pro migranty ? europokrytectví vůči chudším zemím!

Opět jsem se včera dočetl, že někteří tuto farizejskou myšlenku, dělající ze zemí nízkých cen a platů „ráj“ pro migranty neochotné pracovat, obhajují jako náhradu za stejně farizejské přerozdělovací kvóty.

Nebudu se tady zabývat věcnou argumentací pro či proti tomuto nápadu, drtivá většina čtenářů má v tomto již jistě jasno. Osobně asi nikoho moc nepřekvapí, že jsem proti.

Čeští politici zuří a nadávají. Jednotné dávky pro migranty? Měli by víc než naši důchodci!

Spíše chci poukázat na pokrytectví těch, kteří „v zájmu solidarity“, ve skutečnosti v zájmu zbavení se části migrantů, jež si Němci a spol. sami pozvali, do chudších zemí, protože jim problém „přerostl přes hlavu“, podobná „moudra“ vymýšlejí. Již nadpis na výše odkazovaný článek naznačuje, o co mi jde.

Vzpomeňme, jak západ zdůvodňoval fakt, že zemědělské dotace pro starou EU-15ku budou vyšší než pro tehdy nové členské země včetně ČR. Prý jsou v nových zemích nižší náklady než v těch starých, takže je logické, že budeme mít i menší dotace. Ovšem v současnosti, když se to západu hodí, jako by na tuhle argumentaci tamější politici zapomněli. Ovšem když někdo přijde třeba s nápadem na celoevropskou minimální mzdu, celoevropské životní minimum či jednotný evropský důchod…, opět si „solidární západ“ na tento argument vzpomene. Tak proč jej nevyužít i obráceně, podle hesla ? jak ty ke mně, tak já k tobě?

Obhájci účelově mluví o „narovnání“. Ovšem ve skutečnosti by případné jednotné dávky pro migranty např. v Česku a Německu vedly k tomu, že Česko by se pro tu část migrantů, která nejeví přílišný zájem pracovat, stalo nesrovnatelně výhodnější než Německo!!! Proč? Jednoduše proto, že za stejnou sociální dávku si u nás koupíte mnohem víc než v Německu! Takže ne jen, že by migranti měli víc než naši důchodci a patrně i víc než někteří naši pracující.

Chudší země EU by se v podstatě staly „zaopatřovacím ústavem“ pro imigranty, kterým se nechce pracovat! Pro ty, kteří pracovat chtějí, a to pokud možno co nejrychleji (zjm. jde o vysokoškolsky vzdělané imigranty), by zůstávalo Německo dál výhodnější destinací, neboť takoví lékař nebo počítačový odborník je tam podstatně lépe placen než v naší zemi, či třeba v Rumunsku.

Je to podobné jako s oním účelovým návrhem, že české firmy by musely platit svým kamioňákům, kteří jezdí přes Německo, německou minimální mzdu. Na první pohled si takový řidič kamionu může říct – super, konečně si přilepším…, jenže ouha. České firmy na něco takového nemají, takže jediným důsledkem by bylo vypuzení našich přepravních firem z Německa, čímž by si řidiči kamionů naopak pohoršili. A právě ono vypuzení levnější konkurence z Německa je dle mého mínění pravou příčinou tohoto pokryteckého návrhu, jenž se prezentuje jako „pro-sociální“, ve skutečnosti je však spíše protekcionistický, já pro podobné záležitosti používám pojem „ekonomický nacionalizmus“. V principu nic tak hrozného, kdyby se ovšem měřilo všem stejným metrem a západ by chudým zemím např. nebránil zvýhodňovat domácí potraviny před těmi z dovozu, příp. by se zasadil o to, aby západní firmy platily v Česku a dalších chudých zemích lidem stejně, jako platí v Německu, Francii nebo ve Švédsku.

Jenže to se neděje ani omylem, takže je dobré velmi rozvážně a do hloubky přemýšlet, kde končí skutečná solidarita a začíná prachsprosté pokrytectví a politický pragmatizmus!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 27.3.2017 10:57 | karma článku: 41,61 | přečteno: 2540x