Propagandistické zneužití pouličního násilí

Většina z nás jistě četla, viděla či slyšela o incidentech na sobotních demonstracích, ať už o napadení přenosového vozu Českého rozhlasu či o provokacích maskovaných mužů na zastánce imigrace.  

A nelze pominout následný žhářský útok na Sociální centrum Klinika. Nechci se zde pouštět do spekulací o policejních selháních či přímo provokacích, to přenechám lidem věci znalejším. Co mě na věci zaráží nejvíc, je propagandistické zneužití těchto násilných akcí max. několika desítek lidí k tomu, aby se lidé zastávající nějaký politický názor dávali s těmito násilníky do souvislostí, přičemž násilné činy lidí z opačného konce politického spektra se bagatelizují. Na jedné straně se nám jistí lidé snaží podsunout, že vlastně za všechno může Konvička, Okamura, Babiš či Zeman, že jsou jimi lidé podněcováni k nenávisti a násilí, jako by nebylo nad slunce jasné, že partičky chuligánů a kovaných násilníků jen čekají na podobné příležitosti, ať už se demonstruje proti čemukoliv, aby si našli své "obětní beránky" a zaútočili. Začíná se psát o tom, že mezi oněmi zakuklenci útočícími na prouprchlické demonstranty byli násilníci z fotbalového prostředí, takže nějaké podněcování k násilí ze strany protiimigračně orientovaných politiků či aktivistů vyznívá dost absurdně. Většina demonstrantů se chovala slušně a fotbaloví chuligáni či skuteční neonacisté takovéto "podněcování" nepotřebují, těm stačí, že prostě existuje nějaká imigrační krize či napjatá situace mezi různými komunitami v nějaké lokalitě, aby toho využili k rasově či politicky motivovaným trestným činům (např. Vítkov).
Co je na tom ovšem nejhorší, a proto také píši tento článek, je, že právě tato nesmyslná paušalizace jen přilévá oleje do ohně a radikalizuje lidi daleko víc než všechny protiislámské či protiimigrační hnutí, strany či iniciativy dohromady. Není těžké si představit rozhořčení třeba nějaké maminky, která má strach (ať už opodstatněný či neopodstatněný) o své ratolesti, a proto jde na protiimigrační demonstraci, či manžela, který se bojí, aby jeho manželka nebyla sexuálně obtěžována či znásilněna (nikdo přece nemůže vědět, zda a kdy se imigrační vlna rozšíří i k nám), když jsou pak spojováni s fotbalovými chuligány nebo s těmi, kteří podnikly žhářský útok na Kliniku. Jaký jiný účinek to může mít na lidi, kteří se prostě jen bojí, ale s žádnými nácky neměli a nemají nic společného, když jsou takto uráženi, než že ztrácejí důvěru v demokracii, politické strany, Evropskou unii, zkrátka v současný establishment? A že pak logicky tu pravdu či "pravdu" začnou hledat jinde?
Nemohu si pomoct, ale upřímně se bojím o svobodu a demokracii v Evropě, ale ne kvůli několikatisícovým protiimigračním demonstracím, ale kvůli těm, kteří na jedné straně nadávají lidem kvůli jejich strachu do extremistů, dělají z nich "nenávidějící zrůdy" či "dav bažící po krvi", na straně druhé mlčí k násilí páchaného chuligány s opačným politickým přesvědčením, jako např. v pátek a v sobotu v Berlíně či koncem loňského roku v Saské Kamenici, kvůli médiím, která se snaží příliš neinformovat o událostech typu znásilnění desetiletého chlapce iráckým uprchlíkem na vídeňském koupališti, což stejně časem vyjde najevo a o to víc klesá důvěra v tato média, a také kvůli těm, kteří nás přesvědčovali, že mezi uprchlíky žádní teroristé nejsou, že ti přece "přilétají první třídou", zatímco v současnosti již německá tajná služba mluví o tom, že tzv. Islámský stát vysílá své lidi do Evropy v rámci uprchlické vlny. Nemohu pochopit, jak si někdo může myslet, že tímto způsobem zbaví lidi strachu z uprchlíků a posílí jejich důvěru v to, že jejich bezpečnost bude dostatečně chráněna. Jsem šťastný, že žiju ve svobodné a demokratické zemi s jakýms takýms veřejným zdravotnictvím a sociálním zabezpečením a velmi mě bolí, když někdo "ve jménu humanity" v lidech humanitu zabíjí, "ve jménu svobody" lidi žene k touze po vládě "pevné ruky" a "vejménu demokracie" podkopává důvěru v demokratický systém tak, jak ho známe.

IS a uprchlická krize:
http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/144688-islamsky-stat-mezi-uprchliky-nemecka-tajna-sluzba-vydala-varovani/Maskovaní útočníci:
http://zpravy.idnes.cz/policejni-zasah-na-demonstraci-o-migraci-v-praze-ft7-/domaci.aspx?c=A160208_151705_domaci_pkuÚtok na Kliniku kontra kalašnikov:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Textar-Horacek-naznacil-ze-Zeman-svym-vyrokem-o-kalasnikovu-vyprovokoval-vcerejsi-utok-na-Kliniku-420711Výtržnosti v Berlíně tentokrát z opačného konce polit. spektra (článek odkazuje na zdroj z Deutsche Welle):
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Levicaci-radili-v-Berline-Podpalena-auta-rozbite-vylohy-420925Útoky v Saské Kamenici:
http://echo24.cz/a/izPPJ/sili-utoky-proti-nemecke-afd-bomba-mela-ceskou-stopuZnásilnění desetiletého chlapce:
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/pobourena-viden-iracky-bezenec-znasilnil-desetileteho-chlapce_371645.html

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 8.2.2016 23:22 | karma článku: 36,32 | přečteno: 1669x