Policista za znásilnění syna dostal jen pět a půl roku!

Zdravý rozum velí, že právě ti, kteří mají na zákon dohlížet, by měli dostávat vysoké exemplární tresty. Jednak mají větší možnosti své zločiny zakrýt, druhak z principu – více práv = větší odpovědnost.

Bohužel, v naší „banánové“ republice tomu často bývá právě naopak, viz kauza Kájínek. Tam bylo velké podezření, že v tom s ním byli namočeni i policisté, ovšem ti vyvázli a všechno odskákal jen právě Kájínek. Nebo… řidič upozorňoval policisty v civilu na porušování dopravních předpisů, ti ho zastavili, vyhrožovali mu pistolí, ale stále jsou ve službě!

Policista z Blanenska znásilnil syna, dostal 5,5 roku

Stále se mluví o zvyšování platů právě i policistům. Jsem pro, ale jen tehdy, když se zároveň radikálně zpřísní postihy policistů za přestupky, trestné činy a zneužití pravomoci veřejného činitele, včetně principu, že policisty a další veřejné činitele budou platit vyšší tresty než pro obyčejné lidi, aby každému policistovi bylo jasné již od začátku, že to není jen o moci, právech a výsadách, ale i o vyšších nárocích a sankcích za jejich pochybení.

A to nejdůležitější nakonec: právě přísnější tresty by odradili spoluobčany, kteří nejsou příliš důslední v dodržování zákonů či mají sklony k agresivnímu jednání, aby se k policii nešli. Policie má být složena z lidí zásadových a morálně na výši, nikoli z těch, kterým postavení policisty zvedá ego a pocit moci nad běžnými občany.

 

Autor: Adam Mikulášek | úterý 17.10.2017 15:12 | karma článku: 24,58 | přečteno: 804x