Nevěřte „vtipálkům“ tvrdícím, že lze volit několik stran najednou!

I já jsem se na Facebooku s podobnými dezinformacemi setkal. Napřed jsem měl za to, že jde o neznalost, ale ukázalo se, že je to cílené matení zjm. vlasteneckých voličů.

Ukázkový příklad: „Ještě nemůžu volit, ale kdybych mohl, volil bych SPD, SPO a SPR-RSČ“. Nakonec se zjistilo, že autor tohoto příspěvku měl na profilovce vlajku Evropské Unie, čímž se tak říkaje „proflákl“. Autoři těchto dezinformací je vydávají za „humor“, což lze pochopit jen tehdy, když je to na konci příspěvku/komentáře/blogu nějakým srozumitelným způsobem uvedeno, v opačném případě je to obyčejná dezinformace, podobná nesmyslům, že v Japonsku je prý zakázán islám nebo že EU chce údajně zrušit písmeno ř.

Citace

„Volbami žijí i sociální sítě. Na nich koluje také několik humorných rad, jak k volbám přistoupit.“

„Taky jste to slyšeli, že když se vloží volební leták SPD a KSČM společně do obálky, že se zdvojnásobí jejich šance na zvolení,“ ptá se například v žertu organizátor původně plánované akce „Mýdlo na Hradě“ Petr Horký.  A nebyl sám. Po sociálních sítích se šíří také informace, že podle nového nařízení EU je možné do volební obálky vložit až tři stranické volební lístky. Vláda to prý lidem nechce oznámit, protože se bojí, že by SPD Tomia Okamury mohla dostat o to víc hlasů a dosáhnout většího úspěchu. Jenže lidé přeci nejsou ovce a zjistí si „pravdu“ sami.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/FOTO-Pozor-Past-na-volice-Tomia-Okamury-508743

Pravda, když už jde někdo k volbám a není si jistý, jaká jsou pravidla…, měl by si pozorně přečíst pokyny, kde je jasně uvedeno, jak volit a případně kroužkovat, aby byl volební hlas platný…, ale dezinformování lidí rozhodně ke zvýšení politické gramotnosti našich občanů nepřispěje, spíš naopak, takže pozor na tyhle „legrácky“.

 

Autor: Adam Mikulášek | čtvrtek 19.10.2017 16:32 | karma článku: 18,41 | přečteno: 415x