Návrat před rok 1989 - europarlament radí, jak vyučovat o EU

Jsem levičák, ale tady musím souhlasit s pravicovým europoslancem - europarlament schválil totální pitomost, která se v podstatě blíží obyčejné propagandě.

A nejhorší na tom je, že mainstreamová média si zmíněné rezoluce EP, která říká, jak "správně" učit o Evropské unii, ani nevšimla. Je možné, že pan Zahradil, co by dlouhodobý "euroskeptik", trošku přehání, nevěřím ale, že by si zmíněnou rezoluci "vycucal z prstu". Vzhledem k tomu, že se mi nepodařilo dohledat neutrální informace o dotyčné rezoluci EP v našich médiích hlavního proudu (ČT, Rozhlas, Idnes, Lidovky, Týden...), jsem nucen zde uvést jako zdroj následující rozhovor:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-je-tak-pitome-Europoslanec-se-pochlubil-co-vcera-schvalil-Brusel-Ne-nejde-o-uprchliky-430643
A zde je odkaz na informace o dotyčné rezoluci, nazvané "Zpráva o vyučování o EU ve škole":
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2016-0021+0+DOC+XML+V0//CS
Ne, skutečně nemám "žaludek" na prostudování tohoto dokumentu, ponechávám to na čtenářích tohoto článku, jestli se jim chce tímto marnit čas.
Ovšem jsem čím dál více znepokojen, že EU se chová jako "slon v porcelánu", tj., místo přiznání chyb a omylů, místo skutečné reformy euro-unijních institucí a místo skutečné politiky pro lidi, se Evropský parlament rozhodl, že "dobré jméno EU" bude prosazovat propagandistickými doporučeními, jak správně školákům "malovat EU narůžovo", omezováním svobody slova, ať už politickými dohodami s šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem nebo tlakem na zavedení trestného činu hanobení třídy a životního stylu.
http://tn.nova.cz/clanek/vadi-vam-zivotni-styl-jinych-lidi-soud-vas-bude-moci-potrestat.html
K tomuto tématu mě zaujal postřeh jednoho kolegy bloggera, že takovýto trestný čin lze zneužít pro trestání nepohodlné kritiky politiků/establishmentu, neboť politiky lze také chápat jako "třídu" a mají svůj "životní styl".
http://jochman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=502658
Je jisté, že evropští politici neví, kudy kam, jsou zoufalí, že se jim ta krásná EU "světlých zítřků" začíná drolit pod rukama, ovšem jako většina politiků - vysloužilců- si tito nechtějí připustit, že by se dopustili nějakých zásadních chyb a omylů, že je třeba řešit důležitější věci než zákazy klasických žárovek, trvalé kvóty na uprchlíky či vymýšlení různých směrnic, které by co nejrychleji rozložily tradiční hodnoty evropských národů, jako je rodina, místní pospolitost (zjm. venkov a maloměsta), vlastenecké/národní cítění..., s mylnou nadějí, že na troskách bývalých národů se jim podaří stvořit národ nový - evropský. Ve skutečnosti tím docílí něčeho úplně jiného, totiž toho, že Evropané okradení o své tradiční hodnoty se upnou ke konzumnímu stylu života, budou více sobečtí, neboť staré "tmelicí prvky"
 společnosti budou zničeny, nebudou mít pražádnou ochotu bránit svou vlastní zem, natož pak Evropu jako celek, ovšem žádný "evropský národ" nevznikne, neboť tomu brání nepominutelné historické okolnosti, zjm. mnoho odlišných jazyků. Kolik Čechů, Španělů, Estonců, Finů, Řeků či Italů je schopno rozumět např. rozhlasovým zprávám či publicistickým pořadům v Angličtině stejně, jako kdyby je slyšeli ve své rodné řeči? A to nemluvím o odlišných kulturních zvyklostech. Spíše se děje pravý opak - nárůst separatistických tendencí od Belgie přes sever Itálie až po Skotsko - úmyslně pomíjím separatizmy staršího data (Baskicko či Severní Irsko). Takže jakási atomizace do tzv. "Evropy regionů"?
V principu považuji myšlenku sjednocené Evropy za velmi pozitivní, zjm. pro zachování míru a stability v Evropě, jenže něco jiného je prapůvodní myšlenka a něco úplně jiného je její dnešní karikatura, která celý tento evropský projekt, i se všemi pozitivy a přínosy, u občanů evropských zemí natolik znedůvěryhodňuje, zesměšňuje, a co je nejhorší, vyvolává u nemalé části Evropanů strach a paniku, takže skutečně hrozí rozvrat, možná i rozpad, Evropské unie jako celku. A natom nic nemohou změnit ani zpozdilé pokusy "eurokratů" vymývat mozky lidem, dokonce i našim dětem, v podobném stylu, jako to prováděly režimy tzv. východního bloku před rokem 1989.
Obávám se, že podobné "nápady" budou mít účinek přesně opačný - vyvolají ještě silnější odpor lidí k Evropské unii jako celku, a to i v zemích tzv. evropského jádra. Stačí připomenout nedávné holandské referendum, v němž občané této země odmítli asociační dohodu s Ukrajinou. Jenže ve skutečnosti nešlo o vztahy EU s Ukrajinou, ale občané Nizozemí takto vyjádřili svůj negativní postoj k "Bruselu", podobně jako při referendech o tzv. evropské ústavě. Ukrajina tedy doplatila na diletantskou politiku EU a její největší země - Německa.
Skutečně jsem na rozpacích, jak tento článek uzavřít. Jako zastánce sjednocené Evropy bych s čistým svědomím nemohl napsat - lidé, řekněte Unii jasné ne -, ale nemohu ani obhajovat sebezničující a nezodpovědnou politiku, kterou evropské instituce spolu s těmi německými předvádějí. Takže nezbývá než konstatovat - bude hůř, připravme se na "divoké" časy, doba růstu, hojnosti a prosperity skončila, nebo jak říkají někteří - líp už bylo.

 

Autor: Adam Mikulášek | středa 13.4.2016 11:45 | karma článku: 29,12 | přečteno: 868x