Multikulturní výchova ve školách?

Jsem levičák, ale jsem taky demokrat. A jako demokrat říkám – ideologie do škol nepatří – multikulturní výchova je vymývání mozků, stejně jako třeba nacionalistická výchova či povinné náboženství!

Demokracie je o tom, předložit žákům/studentům různé pohledy na věc, naučit je kritickému a nezávislému myšlení, ať si sami vyberou, ne jim "předžvýkat" ten jediný zprávný názor, to s demokracií nemá absolutně nic společného. A teď mě klidně kamenujte, ale mé přesvědčení mi nevezmete. Tohle totiž není o „levici" či „pravici", to je o demokracii / totalitě. Je fuk, jestli se dětem ten mozek vymývá marxizmem-leninizmem, klerikalizmem, nacionalizmem, multikulturalizmem nebo čímkoli jiným.

Demokratické školství od toho totalitářského poznáte tak, že v demokratickém školství se neučí „černobíle“, ale učí se k samostatnému myšlení, učí se chápat, že jsou různé názory a různé cesty k cíli, které mají různá pro a proti, ne jen jedna jediná, a že každá mince má svůj rub a líc, ne jen jednu stranu. Howkh.

Autor: Adam Mikulášek | úterý 6.9.2016 13:43 | karma článku: 35,58 | přečteno: 1296x