Mají být mladí muslimové aktivní?

Reaguji tímto na blog Jany Al Oukla - Být či nebýt (aktivní) - dilema mladých muslimů v české společnosti. Jistě být aktivní mají, otázka je, jak.

Viz
http://aloukla.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=502849
Mladí muslimové by nejlépe přispěli porozumění a toleranci, kdyby se více veřejně distancovali od kamenování, trestů smrti za odpadlictví a kdyby veřejně uznali právo nemuslimů veřejně kritizovat islám, stejně jako já (nemuslim) respektuji právo muslimů veřejně kritizovat ateizmus nebo jakékoli náboženství. Pokud budou muslimové v tomto ohledu mlčet, tak to v současné době spíš věci uškodí, já a spousta dalších lidí si totiž myslíme, že většina i našich muslimů šaríu a islámský fanatizmus tiše schvaluje, i když sami o sobě třeba normálně pracují či studují jako ostatní. Vážím si té hrstky našich muslimů, kteří říkají, že i Konvička má právo na svůj názor, stejně jako oni na ten svůj. Takoví muslimové jsou pro naši společnost přínosní, ale ti, kteří se snaží vynucovat si jednostranně stále více práv a privilegií, s těmi mám problém. Uveďte mi jednu jedinou muslimskou zemi, kde má ateista stejná práva se veřejně hlásit k ateizmu, jako mají u nás muslimové právo vyznávat svou víru a veřejně se k ní hlásit. Neexistuje taková země, možná snad Bosna a Hercegovina..., ale to není plně suverénní stát, nýbrž "poloviční protektorát" západu..., navíc to není většinově muslimská země v pravém slova smyslu, a evropští muslimové k tomu mlčí. Jestliže nadsázka Konvičky je důvodem k obžalování, ale prokázané výzvy našich muslimských duchovních k nenávisti vůči nevěřícím nebo výzvy k zabíjení židů naše justice nijak nepostihuje, je logické, že takovéto diskriminační jednání vyvolává u většinové společnosti antipatie vůči muslimům jako celku. Jedinou cestou ven je, aby sami muslimové veřejně tuto nespravedlnost odmítli a aby se aktivně přihlásili k měření stejným metrem ve všech oblastech pro muslimy i nemuslimy (včetně ateistů), svobodu projevu nevyjímaje.
Když chce někdo porozumění od jiných, musí sám aktivně prosazovat porozumění vlastní komunity vůči ostatním, to je podle mě ta pravá cesta k vzájemnému respektu, na mlčení už je příliš pozdě, jen aktivita muslimů v tomto směru může pomoct napravit chyby jiných, ať už jsou to islamističtí radikálové nebo naši nemuslimští multikulti fanatici, kteří svou arogancí vůči většinové společnosti jen přiživují nevraživost vůči muslimské komunitě v Česku.

 

Autor: Adam Mikulášek | čtvrtek 14.4.2016 17:52 | karma článku: 30,95 | přečteno: 1004x