Katalánsko. Bylo snad odtržení Kosova v souladu s ústavou?

A přesto ji většina eurozemí „odkývla“. Bylo snad vyhlášení nezávislosti Litvy v roce 1990 v souladu s ústavou Sovětského svazu? A přesto bylo nutné a správné odsoudit, když tam SSSR poslal tanky.

Ale pokud jde o pouhé referendum o nezávislosti, zdaleka ne ještě o její jednostranné vyhlášení, kdy se španělská policie k hlasujícím Kataláncům chová jako v dobách generalissima Francisca Franca, střílí do lidí gumovými projektily a mlátí je obušky, nikoli za to, že by páchali výtržnosti při nějaké demonstraci, nikoli za to, že by třeba podpalovali auta jako anarchisté v Hamburku v rámci protestu proti schůzce g20, ale jen proto, že v klidu a míru chtěli vhodit hlasovací lístek do urny, a vyjádřit tak svůj názor.

A představitelé Evropské unie mlčí, zatímco ti představitelé západoevropských zemí, kteří nemlčí (např. Boris Johnson), se vyjadřují velmi opatrnicky a zdrženlivě. Takže se ptám: kdyby Katalánsko skutečně po včerejším masakru ve stylu mlácení studentů v listopadu 1989 vyhlásilo na Španělsku jednostranně nezávislost a španělská vláda by tam v rámci „obrany územní celistvosti“ poslala na lidi tanky, stále by Brusel mlčel? Stále by i ve stínu takovýchto událostí měl plná ústa řečí o údajném omezování demokracie a svobody v Polsku a Maďarsku, kde nikdo do civilistů pendreky nemlátí? Stále se bude praktikovat pokrytecký dvojí metr, jak jej v poslední době slýcháváme ze zemí, které se pasují na to být pro nás „vzorem vyspělé demokracie, svobody a lidských práv“?

 

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 2.10.2017 11:36 | karma článku: 41,13 | přečteno: 1798x