Jak se z nejkvalitnějšího publicistického rádia v Čr stala „hlásná trouba Bruselu“

Asi tak od patnácti let (dnes je mi 31) jsem hojně poslouchal Český rozhlas 6, dnes Český rozhlas Plus. Dalo by se říct, že jsem tak trochu „politickým odchovancem“ této kdysi vyvážené publicistické stanice vysoké úrovně.

Toto platilo ještě asi tak do loňského léta. Ve svobodných časech této stanice jsem se mohl z tohoto zdroje dovědět o mnoha alternativních pohledech a postojích, a to z různých politicko-společenských „táborů“, od kritického pohledu na odsun sudetských němců až po ukázky z knihy Thilo Sarazina – teror ctnosti, která silně kritizuje multikulturalizmus a německou „vítací kulturu“. V pořadu Názory a argumenty jste mohli vedle lidí typu Jiřího Pehe uslyšet i např. Petra Žantovského, v diskuzních pořadech se objevovali kromě např. Libora Dvořáka či Jaroslava Šonky i lidé jako Alexander Tomský či Petr Robejšek, výjimečně překvapivě i Jiří Vyvadil. V pořadu Svět ve 20 minutách (dříve Svět viděný internetem), kde se čtou články ze zahraničního tisku, se bylo lze dostat k informacím typu, že ve Vídni podle odhadů počet muslimů překročí počet nemuslimů, že v Londýně jsou „původní Angličané“ v menšině, atd., atd.

Když se ale čas od času mrknu na stránky této stanice nyní, zjišťuji, že lidé typu Petra Žantovského z pořadu Názory a Argumenty „potichoučku“ vymyzeli, Svět ve 20 minutách se stal „prozápadní agitkou“, příspěvky kritické k Obamovi, Clintonové či Merkelové tam téměř nenajdete, stejně tak ubylo pořadů, kde jsou zváni lidé s alternativními názory (Robejšek, Tomský a další…).

Samostatnou kapitolou je jistá, dříve televizní, redaktorka B. T., která posléze působila na „Plusce“ v pořadu Den podle. Musím konstatovat, že když tato paní dělala s různými lidmi rozhovory, bylo jasně cítit, jaký politický postoj k danému problému zaujímá, což já osobně považuji u novinářky veřejnoprávní stanice při rozhovoru za vysoce neprofesionální. Něco jiného by bylo, pokud by napsala svůj komentář do pořadu typu Názory a argumenty, tam by bylo jasné, že jde o vyslovení osobních postojů a názorů autorky příspěvku, což je plně legitimní. Ale při interview toto považuji za vysoce nepřípustné.

Jestli tento můj článek čirou náhodou bude číst nějaký pracovník či dlouholetý posluchač  Českého rozhlasu Plus, příp. nějaký mediální odborník, tak bych jej chtěl jako laik moc a moc poprosit, aby se k této mé osobní zkušenosti nějak vyjádřil a vysvětlil mi, z jakého důvodu došlo ke zglajchšaltování této, ještě donedávna tak úžasné veřejnoprávní stanice.

 

Autor: Adam Mikulášek | pátek 4.11.2016 12:09 | karma článku: 39,56 | přečteno: 1842x