Doprovod dítěte v nemocnici - teorie pěkná, praxe = zákon džungle

Částečně kojené 16ti měsíční dítě a odmítnutí nemocnice poskytnout mamince lůžko? Nic neobvyklého, čert vem lidská práva a svobody.

Namátkou si dovolím ocitovat pár příkladů dohledatelných na internetu - bohužel jako laikovi mi nejsou dostupné statistiky a jiná "tvrdá data" z konkrétních nemocnic:

Dotaz:

Dobrý den, syn (starý 16 měsíců) je v nemocnici a čeká ho operace. Je částečně kojený (v noci) a proto je potřeba aby s ním manželka byla přes noc na pokoji. Manželce ale z „kapacitních důvodů" neposkytli lůžko a v noci ji nenechají spát na zemi a ani nemůže dát na zem nic, na čem by mohla spát. ...

Výňatky z odpovědi:

... U dětí mladších šesti let zákon stanoví, že průvodce hospitalizovaného dítěte může být přijat do nemocnice spolu s dítětem, je-li celodenní přítomnost průvodce nutná vzhledem ke zdravotnímu stavu dítěte. Pobyt průvodce se považuje za ústavní ošetřování, je tedy hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

...

Některá zdravotnická zařízení umožňují společnou hospitalizaci nebo alespoň tzv. denní pobyt rodiče jako samozřejmost, jiná společnou hospitalizaci často neumožňují a některá dokonce omezují možnost pobytu rodiče na návštěvní hodiny. Poslední případ je zjevně protiprávní, neboť rodiče jsou zákonní zástupci a nikoliv návštěva.

...

Vzhledem k tomu, že právo rodičů na styk s dětmi je ústavně zaručené právo, domníváme se, že nemocnice by měla využít veškerých dostupných kapacit k tomu, aby přítomnost rodičů umožnila. Není proto v pořádku, že nemocnice volné kapacity má, ale odmítá je poskytnout matce kojeného dítěte s odůvodněním, že jsou určeny pro rodiče dětí z jiného oddělení.

Zdroj:

http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/reseni-sporu-29/n-muze-nemocnice--2062.html

Tento případ zdaleka není ojedinělý, stačí jen trošku „zaúkolovat" některý z internetových vyhledávačů, a i člověk - neodborník na zdravotnické právo - velmi rychle pochopí, na čem je. Podstatné např. je, že ze zdrav. pojištění se hradí pouze doprovod dítěte mladšího šesti let. Maminka sedmi či osmiletého dítěte musí platit 120 Kč/den. Je přitom zjevné, že každé dítě pobyt v nemocnici psychicky snáší jinak, také se neberou ohledy na případné zdravotní, psychické či mentální postižení dítěte. Pozn. O výši poplatku - 120 Kč - jsem se včera doslechl v rozhlase, ovšem nepodařilo se mi dohledat aktuální zdroj, tj. pro současné období, kdy se zrušila většina regulačních poplatků. Je ale faktem, že rodiči dítěte staršímu šesti let není pobyt v nemocnici hrazen ze zdrav. pojištění.

Ne jen já sám dobře vím, jak neblaze jsem prožíval pobyt v nemocnici co by dítě v mladším školním věku, i od mnoha přátel a známých slýchávám podobné negativní zkušenosti. Rovněž odborníci ne jen v Čr přišli na to, že příliš nepomohou "herny plné hraček"..., ale že nejdůležitějším aspektem pro lepší psychické zvládání hospitalizace u dětí jsou mezilidské vztahy, resp., sociální prostředí, jehož součástí je i možnost rodiče být v co největším kontaktu se svým nemocným dítětem. Obecně se tento přístup Anglicky nazývá "Family-centred care", tj. něco jako "péče zaměřená na rodinu".

http://www.detivnemocnici.cz/charter/fcc.html

Velmi bych si přál, aby se na toto téma rozproudila veřejná diskuze, podobně jako např. ohledně bezplatné přítomnosti tatínků u porodu, neboť asi uznáte, že sedmileté dítě je z pravidla psychicky zranitelnější než dospělá žena, přestože porod bývá často velmi bolestivý a traumatický zážitek, ovšem to by nemělo zasouvat do pozadí otázku spolupráce rodiny v souvislosti se zdravotní péčí o mladší děti, a to i řekněme mezi šesti a dvanácti lety, s případnými výjimkami u dětí s psychiatrickými, neurologickými či "mentálními" diagnózami, které mohou prožitek dítěte z hospitalizace velmi znepříjemnit.

A závěrem ještě jeden konkrétní příklad:

Dotaz:

Dobry den, mám jít se 4letým synem na pár dní do nemocnice. Domnívala jsem se, že do 6 let s ním můžu být přes noc na pokoji bez poplatku. Sestřička mi ale řekla, že bezplatně tam jsou jen kojící matky do 2 let věku dítěte. Nemocnice požaduje za moji hospitalizaci 390 Kč za den.

Výňatek z odpovědi ombutsmana pro zdraví:

Podle zákona má dítě právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce v nemocnici. Ovšem jen nenaruší-li to poskytování zdravotních služeb. O přijetí rodiče s dítětem by měl rozhodnout lékař v závislosti na aktuálním stavu dítěte.

Zdroj:

http://www.osetrovatelstvi.info/kopz/hradi-rodice-pobyt-v-nemocnici-s-ditetem-mladsim-6-let/

Nechť si čtenář sám vyhodnotí, jak s tímto koresponduje žádaný poplatek, tentokrát v astronomické výši 390 Kč/den.

Najdete mě též na Facebooku

 

Autor: Adam Mikulášek | středa 4.5.2016 12:49 | karma článku: 21,52 | přečteno: 1313x