Dlouhodobý program ČSSD - společný kulatý stůl MDA a MSD

Včera - 20 - srpna se uskutečnil společný kulatý stůl Masarykovy demokratické akademie a Mladých sociálních demokratů na téma změny dlouhodobého programu ČSSD - moderoval Vladimír Špidla.  

Námětů bylo mnoho. Diskutovalo se o významějším zvýšení minimální mzdy, z níž by bylo možno důstojně uživit rodinu, o větší státní podpoře vědy a výzkumu, zjm. mladých talentovaných vědců, o zavedení regulátora železniční dopravy v souvislosti např. s nedostatečným vlakovým spojením do některých lokalit, zjm. ve večerních hodinách, o zlepšení pro-rodinné politiky (více míst v mateřských školkách a o návratu k veřejným jeslím), o zlepšení osvěty na školách i v médiích v oblasti náboženských i jiných menšin, o nápravě faktické diskriminace seniorů, např. ve zdravotnictví (laxnější přístup k některým lékařským zákrokům podle hesla - on už je na to příliš starý, takže se to "nevyplatí"), o podobné diskriminaci v oblasti příspěvků na kompenzační pomůcky, o nedostatku míst v domovech pro seniory, o zlepšení pomoci mladým lidem, kteří chtějí studovat, ale rodiče je nemohou či nechtějí v tomto finančně podporovat, o placení stáží a praxí, o rozšíření chápání pojmu "práce" a o otázce nepodmíněného základního příjmu, o větším zájmu o informatizaci veřejné správy a stím spojené otázky ochrany osobních dat a soukromí, o zprůhlednění veřejné správy a propojení informací jednotlivých úřadů tak, aby občan mohl věc vyřídit nejlépe na jednom místě, a také byla zmíněna otázka k zamyšlení na zhodnocení a revizi naší ústavy.
Debata byla velmi pestrá a podnětná, věřím, že mnoho rozumných myšlenek z ní bude zohledněno v aktualizované verzi dlouhodobého programu ČSSD, o níž by se mělo rozhodnout v pozdním podzimu letošního roku.

 

Autor: Adam Mikulášek | pátek 21.8.2015 14:27 | karma článku: 5,42 | přečteno: 463x