Demokracie zvítězila, aneb kdo štěpí jednotu, z kola ven

Možná to zní divně, když máme ve sněmovně nejvíc stran od vzniku Čr, ale přesto tomu tak je, v rámci jednotlivých názorových proudů se voliči více méně sjednotili na jednom hlavním politickém subjektu.

Začnu výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Na levici se tohle nepovedlo, jednak jako celek oslabila, druhak stále zůstávají dvě hlavní síly, ČSSD a KSČM, zhruba stejně silné.

U většiny dalších názorových proudů se ale více méně podařilo voličské hlasy koncentrovat do jednoho hlavního politického subjektu, jenž reprezentuje odpovídající myšlenky a postoje. Liberálně-Konzervativní pravice to hodila ODS, přičemž strany typu Realisté, Svobodní apod. skončily s nevalným výsledkem, národovci a odpůrci migrace dali hlas SPD Tomia Okamury, ostatní strany podobného typu rovněž propadly…, no a městští liberálové to házeli zase hlavně Pirátům, zatímco TOP 09, která neví, zda je „liberální“ nebo „konzervativní“, se jen tak tak dostala do sněmovny.

A pokud jde o hnutí ANO Andreje Babiše, tak to zase sjednotilo lidi s postojem ve smyslu – nejde mi o ideologii, jestli levice nebo pravice, to je fuk, obojí má svá plus a mínus, hlavní je, aby se „makalo a nežvanilo“…, zkrátka ty, kteří si přejí pragmaticko-technokratický způsob vládnutí, nesvázaný s nějakou jasně danou politickou ideologií. Tento proud pohltil i značnou část levicových voličů vinou jejich rozčarování ze skutečnosti, že představitelé levicových stran se jim odcizili a jako by se uzavřeli do vlastní intelektuálské bubliny.

Samozřejmě nelze opomenout strany typu KDUČSL či STAN, ovšem tyhle neslané-nemastné politické subjekty, podobně jako TOP 09, dostaly jen málo hlasů a předpokládám, že po příštích volbách, nebudou-li předčasné, tyhle strany nepřekročí potřebných 5 procent, ledaže by Lidovci opět našli cestu k tradičním křesťanským konzervativním hodnotám.

Sečteno a podtrženo – demokracie neprohrála, naopak vyhrála, voliči se naučili mnohem lépe vyhodnotit, která strana či hnutí je nejblíže jejich světonázoru, a zároveň má šanci překročit onu „kouzelnou“ pětiprocentní hranici. O tom svědčí i fakt, že jen velmi málo voličských hlasů letos tzv. propadlo v důsledku volby subjektu, který onu hranici 5% nepřekročil.

P.S. Zpětně přikládám odkaz na svou předvolební prognózu o budoucí nejpravděpodobnější vládě, nad níž se tehdy většina čtenářů spíš usmívala, jenže…

 

Babiš premiérem přechodné jednobarevné vlády po volbách? Něco podobného už tu jednou bylo

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Mikulášek | neděle 29.10.2017 20:12 | karma článku: 28,38 | přečteno: 920x