Češi od toho!

Původně jsem chtěl popsat svoje pocity hned po prvním vystoupení (dobré slovo, může evokovat třeba cirkusové vystoupení) českého národního týmu na letošním Mistrovství Evropy ve fotbale. Z emočních důvodů bych ale nebyl schopen napsat objektivní text, můj článek by se zvrhl v pouhé bědování nad českým výkonem. Takže píši s odstupem dvou dnů a místo kritizování zápasu budu kritizovat chování českých fotbalistů a jejich reakci na kritiku.

Kritiku, která je ostrá, nesmlouvavá, jednoznačná. Z pohledu cizince, nebo člověka, který nesledoval český fotbal poslední dva roky, se může tato kritika zdát až příliš silná. 

Ano, je silná, ovšem podle mého názoru vychází ze dvou faktorů a je zcela oprávněná. 

Tím prvním je fakt, že po jmenování Michala Bílka hlavním trenérem bylo, jako pokaždé změně očekávání. Jelikož tým hrál jemně řečeno špatně, prohrával, kritika na hlavu Bílka i celého týmu rostla. Eskalovala do obrovských rozměrů, na Bílka by si v tu dobu vsadil asi málokdo. Pozice českého týmu v kvalifikaci na právě probíhající šampionát nebyla dobrá, hráči podávali špatné výkony a časté pískání a bučení českých fanoušků značilo velkou nespokojenost. Zloba a hněv byly utlumeny překvapivým úspěchem v baráži s Černou Horou. Sebevědomí českého týmu bylo zase na vrcholu, jak sami hráči dokázali trapným excesem na letišti při návratu z Černé Hory. Utlumený ovšem neznamená zapomenutý, proto po "výkonu" českých hráčů v zápase s Ruskem kritika okamžitě vyletěla nahoru s ještě větší razancí.

Tím druhým faktorem je samozřejmě samotný výkon, ke kterému již bylo napsáno hodně a nemá cenu jej znovu příliš rozebírat. Jednoduše byl tragický a přesně korespondoval s výkony před onou šťastnou baráží.

A reakce samotných hráčů a trenéra? Michal Bílek se jako obvykle zmohl na vyjádření o kvalitě soupeře a dalších komentářů se chytře vyvaroval. Naopak většina hráčů se cítí ještě teď uražena, že čeští fanoušci, kteří byli nuceni shlédnout ono vystoupení, je vyprovázeli pokřiky: "Bílek ven!" a pískotem na Milana Baroše. A ještě když si dovolili experti i neexperti komentovat jejich výkony, nebo dokonce jejich arogantní chování (třeba právě zmíněného Baroše). To už padaly silácká prohlášení o tom, jak někomu zavřou pusu, a podobné.

Závěrem nehodlám nikomu radit, jak má kopat přímé kopy, ani jaké zvolit rozestavení na Řeky, ale dovolím si upozornit, že český fanoušek je velká množina lidí různého vzdělání, sociálního postavení i inteligence a pokud se naštve, není to zbůhdarma. Ano, jeho přízeň je vrtkavá, ale přirozená a hádat se s ním je - s prominutím - blbost.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Janák | neděle 10.6.2012 17:15 | karma článku: 17,17 | přečteno: 990x
  • Další články autora

Adam Janák

Gumy v posilovnách

19.6.2012 v 22:22 | Karma: 11,23

Adam Janák

Španělský (ne)fotbal

18.6.2012 v 23:55 | Karma: 4,34

Adam Janák

Nabitý diář pravého fanouška

18.6.2012 v 15:09 | Karma: 5,26

Adam Janák

Holandské (Nizozemské) zklamání

18.6.2012 v 11:04 | Karma: 8,65