Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Repo Men – Originalitě se meze nekladou

Dlouho jsem neviděl originálnější film, než Repo Men (výraz pochází z anglického reposession men - Vymahači – pozn. aut.). Nakolik se to může zdát divné, jedná se o film o vymahačích orgánů. Ano, lidských tělesných orgánů. Nezaplatíš včas? Dej sem slezinu. A hele, ty máš ještě játra? Sem s nima. Ale k věci.

Příběh
Děj filmu je posazen do New Yorku někdy v blízké budoucnosti. Remy (jako vždy vynikající Jude Law – Nepřítel před branami) a jeho nejlepší přítel Jake (Forest Whitaker – Četa, nepřekonatelný Poslední Skotský Král) pracují pro firmu Union, která se zabývá prodejem – nejen prodejem ale i splátkovými kalendáři a v neposlední řadě vkládáním – orgánů zákazníkům. Velmi zajímavý obchod. A co vlastně dělají Remy a Jake? V případě, že někdo nezaplatí ve stanovené lhůtě, přijdou, vytáhnou ostrý nástroj a orgán(y) z těla prostě vyjmou. Dělají svou práci rádi a dělají jí dobře. Bohužel, zde je zakopaný pes. Remy, jehož žena Carol (Carice van Houten – Valkýra) tuto práci nenávidí, půjčí svému kolegovi nástroje, aby mohl zvládnout jednu „fušku“ u nich před barákem během grilovací párty. Za následek to má to, že žena vezme synka Petera a odjede pryč.

Inu a ještě tu no se stane, že Remy má nehodu (na první pohled – vysvětlení je mnohem zajímavější), díky které je odsouzen k umělému srdci, jak mu oznámí jeho nadřízený Frank (Liev Schreiber – X-Men Origins). Jeho život se pro něj změní v noční můru. Když se má vrátit do práce, zjistí, že se vůbec neliší od těch, kterým by měl orgány brát a není schopen dělat svou práci. To, co kdysi dělal skoro s potěšením, se teď najednou stane nemožnou věcí. Nemůže si dovolit srdce zapaltit, a tak se uchýlí k jediné možnosti. Zničit firmu Union zevnitř. Díky tomu, že se seznámí s Beth (Alice Braga – Já, legenda), která je v podstatě celá sestavená z umělých součástek, a ukrývá se v neobydlených panelácích, se dostane do sítě neplatičů, kteří mu pomohou otevřít oči a udělat to, co považuje za dobré.

Několikrát se během toho dostane do kontaktu s Jakem, který mu sice nepomůže, ale ani neuškodí. Alespoň poprvé. Zbytek filmu, zhruba od rvačky Jaka s Remym se film stane jedním velkým spletitým uzlem lží a pravdy.

Nejzajímavější částí filmu je ale bezpochyby konec. To, co se odehraje je čistá hra s myšlenkami. Doslova. Nechte se překvapit. Když už by se zdálo, že se film strhne v tuctovku s klasickým  americkým hollywoodským koncem, zjistíte, že nic není tak, jak se zdá. Jeden z nejlepších filmových zakončení poslední doby. Překvapivé.

Můj názor
Nakolik může můj názor na Repo Men po předchozí rozporuplné recenzi zajímat, máte možnost si ho tu přečíst.

Film je to velmi neobvyklý. Jak námětem, tak obsazením, tak i tím, jak vlastně skončí. Nic není, tak jak se zdá. Námět pochází z knihy Reposession Mambo (Eric Garcia) a lehce z muzikálu Repo! Genetická Opera. Velmi zajímavý počin, mimochodem. Ale zpět k Repo Men. Konečně, po dlouhé době přišli autoři s něčím trochu jiným, než je jen prosté vraždění bez účelu, případně kvůli pomstě/penězům/potěšení (nehodící se škrtněte), ale kvůli orgánům. Není to sice vrchol představivosti, ale má to něco do sebe.

Co se obsazení týče, nemá chybu. Jude Law sice není zárukou perfektního filmu, ale do špatného by taky nevlezl. Forest Whitaker JE zárukou dobrého filmu (Jeho ztvárnění Idiho Amina z Posledního Skotského Krále bylo dech beroucí). Co se ostatních herců týče, nejsou až tak známí, nicméně, jejich výkon bych označil za velmi dobrý.

Kamera je občas sice trochu hektická, ale to k takovýmhle „rychlým“ filmům patří. S prostředím už nešlo nic moc lepšího udělat, takže bylo za pomoci CGI upraveno do lehkého sci-fi stylu, ale nic přehnaného. Dá se na to velmi hezky koukat. Rozhodně si nemůžu na nic stěžovat.

Než mě začnete kamenovat za to, že jsem milovník sci-fi, podívejte se na film sami a udělejte si obrázek. Jistě, že tato recenze, nebo spíše komentář nebude objektivní, ale to ani neměl být. Je to vše jen o přednostech a o tom, na co kdo klade jaký důraz.

Moc se mi líbí některé humorné scény, jako je například scéna, kdy Remy a Jake jedou městem po Times Square a zastaví se scannerem na tlouštíkovi, který do sebe pucuje hamburger. Jake ho sjede scannerem a následuje debata (objeví se i v traileru):

Jake: „Hele, moc to nejez, zítra si pro to přijdeme!“
Tlouštík: „Dneska ráno jsem poslal splátku!“
Remy: „Doufej! Už jen pro tvoje vlastní blaho!“

Vynikající je v neposlední řadě taky soundtrack. Složil ho Marco Beltrami a musím říct, že je na velmi vysoké úrovni. Skvěle doplňuje jednotlivé scény filmu.

Velkou předností tohoto filmu je, že ho točil Miguel Sapochnik, který má za sebou takové filmy, jako je Trainspotting nebo vcelku povedenou komedii Extra Život. Možná právě proto si film zachovává lehce podivné tempo, které je ve finále jen k dobru. V jednu chvíli má člověk pocit, že musel na filmu úřadovat šílený Střihoruký Edward a ve chvíli druhou vám přijde, jako kdyby se jednalo o dokument o krajinkách. Naprosto perfektní volba, která dodává filmu šmrnc.

Film naopak trochu sráží to, že jsou některé části nevysvětleny. Například, velikost jednotlivých orgánů, nebo fakt, že jednotliví vymahači mohou beztrestně vraždit lidi po desítkách. Sice je hezké, že to jde, ale přeci jen, mohli nějak vysvětlit divákovi, že vymahači byli postaveni na stranu zákona a fungují jako bezpečnostní složky.

Na závěr
Abych to všechno shrnul. Jedná se o velmi dobrý film, který bude sedět jakémukoliv příznivci cyber punku a sci-fi. Scénář, kamera, obsazení i soundtrack si zaslouží velmi vysokou známku. Film se bude líbit i těm z vás, kteří nemuseli např. Minority Report. Repo Men neklade tak velký důraz na techniku a nechává si jí spíše do zásoby jako takovou třešničku pro fajnšmekry.

Za sebe musím říct, že je film velmi dobrý a zaslouží si hodnocení mezi sedmi a osmi z deseti právě kvůli pár dírám v příběhu. Ale to je jen taková drobnost na kráse jinak dobrého filmu.

Obecné informace
Režie: Miguel Sapochnik
Produkce: Scott Stuber
Scénář: Eric Garcia, Garrett Lerner
Námět: Eric Garcia
V hlavních rolích: Jude Law, Forest Whitaker, Liev Schreiber, Alice Braga, Carice van Houten

Autor: Adam Burda | pátek 17.12.2010 23:26 | karma článku: 9,95 | přečteno: 2076x
  • Další články autora

Adam Burda

Vrtěti Ženou: Hysterická Literatura

Představte si tu scénu. Sedíte doma, koukáte z okna a sledujete, jak si Vaše polovička začne číst knihu. Najednou začne zadrhávat. Napřed tu a tam, později výrazněji. Zaposloucháte se a zjistíte, že má zrychlený dech a čte zastřeným hlasem.

13.5.2013 v 23:12 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Ostatní

Adam Burda

Jak se stát nájemným vrahem (?) IV

Musel jsem se k tomu postavit jako chlap a udělat to, co je správné. Musím se zbavit Alexeje.

17.7.2012 v 0:01 | Karma: 8,62 | Přečteno: 959x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Burda

Jak se stát nájemným vrahem (?) III

roztahaná po Evropě, kde fungují tak, jako Alex. Mnohdy přímo pro svou domovskou vládu. Ráno jsem se probudil, udělal něco práce na počítači a asi v jedenáct odešel před policejní stanici v ulici Ve Střešovičkách. Ideálně bych se tam potřeboval dostat z druhé strany, než je stanice. To znamená, že se budu muset vnutit někomu do baráku a projít do zahrady. Krabice sice ležela hned za plotem, ale jedna věc je přelézt plot, prozože mi to řekl policista a druhá je toulat se tam přes hodinu a hledat pistoli. To bych as těžko ospravedlnil. Úplně to vidím. „Co tam děláte?!“ Rozeběhl by se ke mně postarší plešatý chlápek ve vytahaných teplákách a pokecaném tílku. To nemám za potřebí. Rozhodl jsem se tedy, že to udělám jinak.

7.7.2012 v 2:02 | Karma: 6,71 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Burda

Jak se stát nájemným vrahem (?) II

Tak takhle nějak to pro mě tehdy začalo. Nebylo to jednoduché, musel jsem se dost protloukat. Dneska, když se na to tak koukám, jednalo asi o nějaké zbláznění mysli. Problém ovšem byl, že tehdy jsem si toho ještě nevšiml. S tímhle odstupem je to přeci jen zvláštní. Člověk se nad svýma zákysama tak nějak ušklíbne a pokračuje. Ne vždy to tak ale bylo. Byly doby, kdy mi to takhle čistě nešlo. Fakt ne. Třeba tenkát, když se mi Alexej (ten chlápek ze stavební buňky) ozval, že potřebuje pomoci s jedním člověkem. Problémem, jak jim říkal po telefonu.

5.7.2012 v 1:23 | Karma: 7,97 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Burda

Jak se stát nájemným vrahem (?)

Prvotní drobný pokus o sepsání nějaké vlastní delší povídky. Jedná se prozatím o první část, časem bude přibývat. Prosím, buďte schovívaví.

28.6.2012 v 20:25 | Karma: 19,07 | Přečteno: 4370x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1662x
Jsem člověk, který má rád svuj klid. Nevyhýbám se ale novým zkušenostem a jsem ochoten experimentovat v jakémkoliv poli. Mé koníčky mohou připadat mnohým nezajímavé a fádní, ale opak je pravdou. Ocení je ale jen ti, kteří k nim mají vztah. Volný čas se snažím věnovat pobytu venku, a nezáleží mi zrovna na tom, jaké je počasí. Nejčastěji mě můžete potkat v Praze s fotoaparátem v ruce.

Seznam rubrik