Vyretušovaný Paroubek

Paroubkův obličej v inzerci dnešní MF DNES, je vyretušovaný stejně, jako program a ideje, které nabízí. Vyretušovaný, tedy zbavený detailu. Jeho tvář postrádá vrásek. Jeho program postrádá reálných podkladů.

Je to ukázka, jak jsou politikové schopni ukazovat pravdu.  Nijak zvlášť jim to nejde, jsou zvyklí mlžit. Důvod je přebujelý a hlavně nekontrolovatelný lobbing. Nekonečná podpora voličů, která dává stranám možnost destruovat, obstruovat a lhát.

Dokud běžný volič bude svoje rozhodování řešit ve stylu menší zlo, bude tento problém aktuální. Stranám stačí ta jistá podpora svých voličů, která se tak radikálně nemění. Je tedy nasnadě otázka, jestli si opravdu zasloužíme vládu, jakou máme?

Jsme společnost a jako společnost si zodpovídáme skrze politickou reprezentaci za stav společnosti a jejího obrazu, parlamentu. Vazba je nesporná. Naše neschopnost volit jiné, než tradiční strany je jedním z důvodů současné politické situace. Stejně, tak nechuť se o politiku zajímat je problémem, který napomáhá zahnívajícímu stavu politiky. Ti, kteří si myslí, že se jich politika netýká a nemohou ji nějak ovlivnit, se budou zřejmě divit, až bude politika vyhnívat a s ní i ekonomika, která je na politiku silně vázána přes rozpočet a veřejný dluh.

Ano, máme vládu, jakou si zasloužíme. Zvolili jsme si ji a vyretušovaný Paroubek se směje naší manipulovatelnosti a neschopnosti věci měnit, naší zaprděnosti a hlouposti. Není to úsměv upřímný ani soucitný, je to vyretušovaný úsměv plný lži a vypočítavosti. Vzal jsem si Paroubka, jako příklad hniloby naší politiky, protože je největším propagátorem této hniloby, alespoň v mém žebříčku. 

Jsme společnost za to, jak se naše společnost vyvíjí, si zodpovídáme. Zodpovědnost je, ale v našich luzích a hájích něčím odpudivým, něčím nepřípustným, alespoň v určitých sférách tomu, tak stále je. Víme, jaké jsou důvody, ale máme za sebou 20 let a udělali jsme spíš malý, než velký krok k demokratické dospělosti. Jsme pár let pozadu, je nám tak 17 a začínáme si uvědomovat, že to není, tak jednoduché, jako to bylo doposud. Je nutné převzít odpovědnost a připravit se na to, že demokracie a volnost sebou přináší zodpovědnost a pravidla, které je nutné, abychom chápali a přijali jako součást našeho vystupování.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Ábelovský | pátek 9.10.2009 16:08 | karma článku: 29,54 | přečteno: 1260x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26

Adam Ábelovský

Děkuji

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52